petek, 26. februar 2016

Vizir Mirko


Ime: Mriko
Pivovarna: Pivovarna Vizir, Črnomelj
Stil piva: Angleški ale
Vsebnost alkohola: 5%

Ocena: 3,7 / 5

Mirko je Vizirjevo svetlo ale pivo, ki rahlo bolj sledi angleški različici tega zvarka. Za imenom pa se skriva zgodba o bratski ljubezni - za 50. rojstni dan je lokalec Mirko namreč od svojega brata dobil posebej zanj varjeno pivo, ki je bilo tako dobro, da so se pri Vizirju odločili, da ga začnejo variti redno, ime pa ostane kot spomin na prvotno idejo. Tako je Mirko, ki je "vreden vsakega greha" še danes paradni konj belokranjske pivovarne. 

Mirkov izgled zaznamuje malenkost motna jantarjeva barva temnejšega odtenka, pokriva pa ga velika in srednje obstojna pena umazano bele barve. V aromi zaznamo sadne tone, ki jih poskušajo prekriti note zelišč in borovcev, vse to pa nadzorujejo lahko občutne in zaznavne biskvitne note sladu. Tudi v okusu pusti podoben vtis - začetna lahkotna sladkoba karamele in piškotov, ki ji sledi zmerna hmeljna grenkoba, ki se skriva tudi v pookusu. 

Mirko ima zelo lahko, skorajda že rahlo vodeno telo. Zaznamuje ga dokaj nežen okus, ki pa je zelo uravnotežen. Zelo lahko pitno in simpatično pivo, ki se ne rine ravno v ospredje, še vedno pa ostane vreden greha.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar