torek, 15. december 2015

Stout mafini


Božično-novoletni prazniki oz. za nekatere celotni veseli december je čas, ko so naše mize veliko bolj obložene in skoraj ni dneva, ko po hiši ne bi dišalo po kakšni sladki dobroti. In ker vedno radi ustvarjamo in pokušamo kaj novega, se bomo medtem,  ko bodo tradicionalisti raje posegli po potici, mi sladkali s sočnimi čokoladnimi mafini, v katere smo, kot se za pivoljubce spodobi, vključili tudi pivo. 

Sestavine:


Za 12 slastnih Stout mafinov potrebujemo naslednje sestavine, ki jih razdelimo na "suhe" in "mokre".
Suhe sestavine:

180 g moke
180 g sladkorja v prahu
50 g kakava v prahu
70 g čokoladnih solzic
1 velik ščep soli
1 čajno žličko pecilnega praška
1 čajno žličko sode bikarbone

Mokre sestavine:

2 večji jajci
1 dcl kisle smetane
1,5 dcl olja
1 čajno žličko ekstrata vanilije
2 dcl stouta

Za naše mafine smo uporabili Peliconov Coffee Stout (prvotno verzijo), ki smo ga hranili in čakali na pravo priložnost, kot je ta. Seveda lahko uporabimo katerokoli drugo pivo, vendar vseeno priporočamo stout zaradi svojega kremastega telesa. Poleg tega pa kavni priokus poudari čokolado, kar pomeni, da bo Peliconov Coffee Stout tako popolna izbira.

Priprava:


Pripravo mase ne bi mogli bolj poenostaviti. V eni posodi zmešamo vse suhe sestavine, v drugi posodi vse mokre sestavine, nato pa suhe pretresemo k mokrim in mešamo, dokler ne dobimo homogeno zmes brez grudic (razen čokoladnih seveda).
Maso porazdelimo v pekač za 12 mafinov, ki smo ga predhodno obložili z papirnatimi modelčki in pečemo pri 180 stopinjah približno 22 minut. 
 
Rahlo ohlajene posipamo s sladkorjem v prahu ali kakavom in si jih privoščimo z preostankom Coffee Stouta. Če vprašate nas - popolna kombinacija!
 Dober tek.

Ni komentarjev:

Objavite komentar