sreda, 9. december 2015

Zimska piva


Zima je prav poseben čas v letu, še posebej pa tukaj izstopa božični čas. Tudi med varilci piva je mnenje podobno. Za te hladne in neprijazne dni in noči je potemtakem potrebno tudi posebno pivo. In ne boste verjeli. Pivovarji z veseljem v tem času (oziroma za ta čas) zvarijo posebno zimsko pivo, včasih pa tudi še bolj posebno božično pivo.

O zimskem pivu


V osnovi so ta piva veliko bolj bogata s sladom, tako v aromi kot v okusu, medtem ko sta prisotnost hmelja in grenkoba manj zaznavni.  in največkrat vključujejo tudi večjo stopnjo alkohola. Saj je tudi osnovni namen teh piv, da pogrejejo prezeblo telo. Od tu tudi izvira ime tega "stila" piva (ki ni čisto pravi stil) - winter warmer. Še ena značilnost teh piv pa je dodatek začimb, ki pričarajo tisto pravo zimsko-božično razpoloženje - cimet, klinčki, vanilija, janež in tako dalje.

Božična piva


Mnoga božična piva prav tako ustrezajo zgornjemu opisu - so močnejša, z bolj izrazitim značajem sladu, pogosto pa so tudi začinjena z že naštetimi začimbami. Nekatera ostala božična piva pa se ne razlikujejo od ostalih stilov, ampak gre samo za posebno poimenovanje in polnjenje, ne pa tudi poseben stil piva.

Slovenska zimska piva


V Sloveniji imamo trenutno dve pivovarni, ki poleg ostalih piv varita tudi svoja posebna zimska piva. To sta gorenjska Carniola in ajdovski Pelicon (ki pa vsako leto naredi novo različico zimskega piva). Ta dva zimska junaka boste lahko našli v skoraj vseh naših specializiranih trgovinah s pivom - PIVARNA, PIVOLJUB, BIRBOX, ZA POPEN'T PIVOTEKA, DOBRO PIVO PRI ŠČURKU, BEERIGHTBACK in še kje.

Carniola Winter Giant je ale jantarne barve, v katerem prevladuje aroma janeža z dodatkom not agrumov. Okus pa zaznamuje sladkoba, med katero se skriva še nekaj ostalih začimb. 

Pelicon Winter zaznamuje rjava barva ter predvsem prijetna zimska aroma cimeta in janeža. Okus je sladek, v njem pa najdemo prisotnost začimb, kjer med množico prevladuje janež. 

Ostala zimska (in božična) piva pri nas


V kolikor pa želite poseči še po kakšnih ostalih zimskih ali božičnih zvarkih, jih lahko kar zajetno množico najdete v naših specializiranih trgovinah. Tako si lahko privoščite naslednja piva.

  • PIVOLJUB - Fuller's Old Winter Ale, Corsendonk Christmas, Delirium Noel, Gouden Carolus Christmas Ale, N'Ice Chouffe, Pepe Noel, St. Bernardus Christmas Ale
  • ZA POPEN'T PIVOTEKA - St. Peter's Winter Ale, Noel de Calabaza
  • DOBRO PIVO PRI ŠČURKU - St. Peter's Christmas Ale, Bush Noel, Abbaye de Rocs Speciale Noel, N'Ice Chouffe, Gouden Carolus Christmas Ale, Delirium Christmas, St. Feuillien Cuvee de Noel, Anderson Valley Winter Solstice, O'Hara's Winter Star
  • PIVO NA DOM - Kaltenecker Christmas IPA
  • BEERIGHTBACK - Fuller's Old Winter Ale

Ni komentarjev:

Objavite komentar