ponedeljek, 5. september 2016

Pivomanija - Ajdovščina, 3.9.2016


Začetek septembra ponavadi ne pomeni nič kaj dobrega - končuje se poletje, na obzorj use že kaže jesen, začne se šola, in še kaj bi se našlo. Toda letošnji prvi vikend v septembru je imel vsaj med pivoljubci posebno veljavo. 

Na to prvo septembrsko soboto sta se namreč odvila kar dva festivala piva. Pri Bevogu so gostili The Who Cares for Beer Festival z zanimivimi gosti iz tujine, medtem ko se je pa isti dan v Ajdovščini odvila Pivomanija, v organizacije pivovarne Pelicon. Če temu dodamo še dogajanje v Medulinu na Hrvaškem, kjer je bilo prisotnih tudi kar nekaj slovenskih pivovarjev, je šlo za en res pester vikend.
Nam je bilo v trenutku jasno, katerega se bomo udeležili mi, in glede na ime bloga je tudi čisto očitno. Tako je bila sobota rezervirana za pot v Ajdovščino, kjer so organizatorji na festival privabili še sedem ostalih domačih pivovarjev (na žalost je manjkala Carniola). Za razliko od ostalih festivalov, so se na Pivomaniji predstavile izključno slovenske butične pivovarne. Druga novost na naših festivalih pa je bila vstopnina na festival, ki je vključevala poseben festivalski kozarec in neomejeno količino piva za pokušanje. 

Pivska lista festivala je bila zelo obsežna in raznolika, priča pa smo bili lahko kar množici novosti, ki so jih naši pivovarji premierno predstavili prav tukaj. Začnimo pri organizatorjih, pivovarni Pelicon, ki so poleg nekaj zvarkov iz njihove že znane ponudbe predstavili tudi preprosti a okusni temni ale imena Black Aurora, poleg tega pa so nam natočili tudi ekstremno aromatično brezalkoholno čokoladno pivo.
Na stojnici pivovarne Hopsbrew so točili tri svoje zvarke, med njimi tudi še razmeroma novi Illusion Rye Session IPA, ter seveda poleti nepogrešljivi Tropical Wheat. V pivovarni HumanFish so se odločili za klasiko in ponujali stout, witbier in session IPA zvarek. 

Ena naših najmlajših pivovarn, Green Gold Brewing, je poleg že znane rakete točila tudi njihov najnovejši IPL zvarek po imenu Hop Princess - zanimivo in citrusno. V pivovarni Tektonik so se predstavili s svojo Odprto Ligo ter najnovejšim članov linije, IPO po imenu Dizzy. Pivovarna Mali Grad je s seboj pripeljala tudi poletno uspešnico v obliki Session IPA, ter posebno in zelo okusno festivalsko izdajo ležaka.
Iz štajerskega konca so Lobiki pritovorili nekaj izmed svoje četice zvarkov, med njimi popolnoma novi New England Pale Ale, posebno pohvalo pa si zasluži še njihov zelo čokoladni Stout, ki je poskrbel za sladico. 

Za konec pa smo prihranili še najmlajšo butično pivovarno pri nas, za katero je bil to premierni festival. Iz bližnjega Mirna sta na festival prišla pivovarja, ki sestavljata Kaki Kraft, s sabo pa sta imela svoj prvi zvarek Aurora Smash (pivo iz ene sorte hmelja in ene vrste sladu), ter poseben festivalski zvarek Razkuštrana Bjonda, prijeten in lahkoten zlati ale.

Še nekaj je treba dodati na koncu, a ne?


Skupaj z zgoraj naštetimi zvarki, ter dodatkom odlične glasbene spremljave skupin Hish N' Band in Sunshine & The Loud Clouds, organizacijo, ki je bila s stališča obiskovalca tako kot se za festival piva spodobi in želi, in seveda v Ajdovščini pri in ob Peliconu nepogrešljivega Out of China Doga, lahko Pivomanijo ocenimo najmanj z odlično oceno. 
Če temu dodamo še zelo prijetno vzdušje, druženje s pivovarji in ostalimi ljubitelji piva, ter nenazadnje kar osem popolnoma novih in še nepokušenih zvarkov s strani pisca tega bloga, lahko brez težav zatrdimo, da bo Pivomanijo zelo težko premagati kot najboljši festival piva letošnjega leta.  
Čisto na koncu še čestitke, zahvale in pohvale organizatorju (in vsem poleg) za res prijetno izveden festival in preživet vikend ob pivu. Pa da bo naslednje leto spet vsaj toliko fajn.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar