ponedeljek, 3. oktober 2016

Makro Beer Fest - Maribor, 30.9. in 1.10. 2016


Glavno jesensko festivalsko dogajanje je že nekaj časa rezervirano za štajerski festival piva v organizaciji Pivarne, ki se je z letošnjim letom preimenoval v Makro Beer Fest ter se preselil na novo, boljšo lokacijo le nekaj 100 metrov stran. Pričakovanja glede festivala so bila ob napovedih in lanskoletni izkušnji visoka, a na koncu tudi udejanjena.

Čeprav ob besedi "makro" največkrat pomislimo na velikanske, industrijske pivovarne, pa na srečo v tem primeru ne gre za to - gre namreč za velik festival mikropivovarn, ki so letos na festival prišle tudi iz sosednje Hrvaške in malo bolj oddaljene Srbije. Pa si za začetek preglejmo vse sodelujoče na festivalu.
Najprej omenimo domačine med ponudniki - prišli so namreč kar štirje. Najbolj so s svojo trojico zvarkov navdušili kraftarji iz Lobika, med njimi je bil tudi sila popularni Slovenian Ale. Le nekaj korakov stran so bili tudi drugi kraftarji iz pivovarne LiLa MiSa, prišla pa sta tudi oba lokalna gostilniška pivovarja s svojimi ležaki, to sta pivovarna Zupanič, ter B&B, prej bolj znan kot Štajerc.

Med gosti iz ostalih koncev Slovenije najprej omenimo pivovarno, ki se je premierno predstavila občinstvu. Gre za novonastalo pivovarno Hopster, ki je točila pšenično pivo ter odlični pale ale. Okrepčali smo se lahko tudi na stojnici pivovarne HumanFish, kjer so med drugim točili tudi sveže hmeljeno SIPO. S svežim hmeljem pa so svoje zvarke obogatili tudi pri Hopsbrew in pri ajdovskem Peliconu, kjer so to zvrst piva zelo primerno poimenovali trgatveno pivo (si bomo izraz večkrat sposodili). Seveda so na obeh stojnicah točili tudi svoje ostale sveže uspešnice, kot sta npr. Hopsbrew Illusion in Pelicon Black Aurora.
Za še nekaj domačih zvarkov so poskrbeli na stojnici Brew Revolt (super prijetna in okusna IPA) ter Mali Grad, s svojo (po)znano ponudbo. Prisotni so bili tudi zvarki iz pivovarne Tektonik, manjkal pa ni niti Maister Brewery, čeprav samo drugi dan. Še vedno aktualen ale je poleg ležakov točil tudi Adam Ravbar, na festival pa se je v soboto s prijetnim naborom pripeljal tudi Tankr

Četverico ponudnikov iz sosednje Hrvaške je sestavljala nepogrešljiva Zmajska Pivovara, že izkušeni Medvedgrad in nekoliko mlajša Bura Brew, ter še precej sveže Prvo Viško Pivo, ki je izmed te skupine tudi najbolj navdušilo s svojimi zvarki. Iz Srbije so v Maribor pripotovali še iz pivovarne Dogma Brewery, ki se je s svojima zvarkoma izkazala za zelo všečno. 

Seveda so se na festivalu točila tudi piva Kabinet, za katera gre zahvala slovenskemu uvozniku, od tujcev pa smo lahko srečali še Poutnika, ter belgijske uvoznike Pivotoč in Buteljka Piva. 

In kakšne so naše misli o Makro Beer Festu?


Po pričakovanjih si mariborski festival piva zopet zasluži odlično oceno - to povemo že na začetku, da bo jasno. Veliko število ponudnikov in še več različnega piva je na Glavni trg privabilo res ogromno število piva žejnih. Tako se je tudi selitev lokacije izkazala za velik plus, saj je bilo festivalsko prizorišče vseeno dovolj veliko za to maso piva in ljudi. Ponudnikov hrane je bilo dovolj, da smo se med kozarčki piva lahko tudi okrepčali (mimogrede, najbolj so nas navdušili pri Rotovžu - tisti vražji hotdog je res sedel). 

Še nekaj plusov festivala: v pivu smo lahko uživali iz degustacijskih kozarcev, kot se za festival piva spodobi - nobene plastike. Tudi žetoni za plačilo piva so izkazali kot dobra ideja. Lansko leto je bilo slišati nekaj pritožb glede vrste za blagajno, kar je ob takemu številu obiskovalcev jasno neizogibno na kakršnemkoli dogodku. Kljub temu letos sami nismo obstali v zastoju na poti do blagajne (če se je pa zastoj zgodil kasneje, pa ne vemo povedati), ampak malo potrpljenja in debate, pa gre hitro mimo.
Bonus: v času trajanja festivala je ostala trgovina organizatorja Pivarna odprta. Tako da smo imeli možnost nočnega nakupa kakšnih zanimivih zvarkov, ki jih ni bilo na festu, v trgovini pa jih ne primanjkuje, mimogrede.

So bili kakšni minusi? Mogoče bi se našlo kaj, ampak  ob odličnem pivu v odličnem vzdušju, dobri hrani in ob celotnem odličnem vtisu festivala (plus vreme je bilo fenomenalno) nam nič ne pade na pamet. Organizacija je bila kot se šika in za zgled vsem ostalim festivalom.

Posebna omemba gre tudi fantom iz portala Pivopis.si, ki so v soboto popoldan organizirali dobrodelno degustacijo piva, katere prihodki so šli v program Botrstvo. Na mizo so namreč postavili pivo, ki so ga pred kratkim zvarili na vrhu Triglava z imenom Triglavska Šerpa. Pitje piva z dobrodelno noto - super. 
Makro Beer Fest je tako zopet dokazal, da definitivno sodi v vrh festivalskega dogajanja pri nas, mogoče tudi na sam vrh. Festival, kjer lahko najdemo takšno število različnih zvarkov, domačih in tujih, premierno predstavitev nove pivovarne, ter za bonus še čisto nove zvarke že znanih varilcev, je že sam po sebi po naši definiciji dober festival. Temu dodamo še odlično vzdušje in druženje z ostalimi pivoljubci in odlično preživet vikend se kar sam napiše.

Še enkrat pohvala organizatorju, ter seveda tudi vsem sodelujočim ponudnikom. Mi smo zelo uživali ob odličnih zvarkih, tako da se naslednje leto sigurno spet vrnemo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar