sreda, 15. marec 2017

Večerna pokušina domačega


Kot veliki ljubitelji piva, si vsake toliko privoščimo degustacjski večer. Povod za tokratno pokušino sta bili dejstvi, da so naši domači pivovarji zelo radodarni ter, da se pri nas nikoli ne branimo novega piva, jasno.

Kar nekajkjrat se je tako že zgodilo, da so se v našem pivskem hladilniku znašle dobrote domačih mojstrov, ki to počnejo le za hobi (ali pa trenutno še za hobi) in jih zanima tudi mnenje koga drugega. Seveda z veseljem pomagamo s povratnimi informacijami, kdo pa ne bi. 

Tako smo preko skupnih znancev pred časom dobili v roke vrečko s pivi dolenjskega domačega varilca, ki vari piva Cesar. Za začetek preprosti svetli ležak, solidno piten, brez kakšnih posebnosti. Družbo pa so mu delali še trije Božički - domača zimska piva, vsak s svojim karakterjem in posebnostmi. 
Prvi izmed njih s konkretnim kvasasto-začinjenim karakterjem in lahkotnim telesom. Temni je pokazal svoje nežno pražene note, med njimi pa so delovale konkretne note klinčkov za pravi zimski občutek - zelo piten. Tretji, najbolj svetel med njimi, pa nas je presenetil s svojim okusom in aromo, ki sta zelo spominjala na bezgovo cedevito in šumeče c-vitamin tablete - zelo nenavadno, toda presenetljivo všečno.

Pred kratkim pa se je pred vrati nenapovedano znašla še škatla s Ptuja, v katero so že poznani fantje in predvsem odlični in večkrat nagrajeni domači pivovarji ekipe Sternthal skrili dva nova vara. Lahkotni Stranger jantarni ale s svojo izjemno tropsko aromo takoj spomni na IPA zvarke. S svojo grenkobo v okusu prav tako sledi zgledu, pridruži pa se še nekaj par precej sladkih sadnih not.
Družbo neznancu dela še bavarska deklina, pivo Weizenbock ali po naše pšenični bok. Temno pivo nekoliko manj poznanega stila se pokaže s praženimi notami, med katerimi je zaznati še značaj, ki s svežino takoj spomni na stare dobre bronhi bombone v aromi. V okusu pa začetno sladkobo uravnovesi pražena grenkoba. 

Hja, kaj reči na koncu. Lepo je imeti hobi, kjer lahko poskušaš vedno nova. Seveda, hvala pivovarjem za tale pivca in kar tako naprej.  

Ni komentarjev:

Objavite komentar