torek, 4. april 2017

Vikend Belgijskega Piva in Kulinarike - Ljubljana, 1. in 2.4.2017


Prvoaprilski vikend so ljubljansko tržnico preplavila belgijska piva in ljubitelji le-teh zvarkov. Odvil se je namreč drugi festival belgijskega piva, na katerem so uvozniki in trgovine s pivom predstavili različne zanimive zvarke iz te dežele.

Sončno vreme s prijetnimi, že skorajda poletnimi temperaturami, je šlo na roko organizatorjem Pivotoč, Beeryard in Gas Station, saj se je v centru prestolnice nabralo kar lepo število ljubiteljev te pijače. Seveda tudi mi nismo smeli manjkati.
Na festivalu so se na dobri deseterici stojnic tako točila in odpirala piva pri naš že precej znanih in uveljavljenih pivovarn, kot so Delirium, Waterloo, Kasteel, St. Feuillien, Duvel, Gulden Draak, La Trappe, Chimay, Westmalle, Corsendonk pa še nekaj bi se jih našlo. Povečini so se predstavili s pivi, ki so dostopna tudi v naših specializiranih trgovinah, vendar se je skoraj na vsaki stojnici znašlo tudi kaj povsem novega ali drugačnega.

Prisotnih pa je bilo tudi nekaj pivovarn, ki jih pri nas srečamo bolj po redko ali morda sploh prvič - Rodenbach, Timmermans, Paljas, 3 Fonteinen in seveda glavni zvezdi Belgije Westvleteren in Cantillon, ki sta bila odgovorna tudi za največje zanimanje med obiskovalci. Nekaj, kar nimamo ravno vsak dan priložnost poskusiti v naših lokalih.

Številsko precej soliden izbor, čeprav smo med samimi stili pričakovali nekaj več kislih piv ter tudi piv staranih v sodih. Nekaj jih je sicer bilo, vendar želeli bi še kakšnega več, za tisti res pravi belgijski duh. Med vsemi pivi, ki smo jih tako uspeli poskusiti sta tako še najbolj izstopala Rodenbach Clasic in Gulden Draak Brewmaster Edition, pivo starano v viskijevih sodih.
Ker se je dogodek imenoval Vikend Belgijskega Piva in Kulinarike smo pričakovali še malo bolj konkretno ponudbo slednje, to je kulinarike. Res da Belgija ne slovi ravno kot dežela kulinarike, ampak vseeno bi pričakovali še malo večji izbor. Še posebej poleg teh močnih in konkretnih belgijskih piv. Res pa je tudi, da se je za tiste res najbolj lačne poleg odvijal ItaliaFest, kjer so lahko našli še kaj za ob spremljavo pivu.

Kaj dodati na koncu?

Vedno je lepo poskusiti nova piva v festivalskem vzdušju in družbi, še posebej kadar sodeluje tudi vreme. Tako je minil tudi letošnji festival belgijskega piva. Festival kot je bil je bil organiziran na nivoju - plačilni žetončki, stekleni kozarci in degustacijske cene 1€ za 1dl piva. Osebno sicer menimo, da je letošnja izvedba v celoti gledano sicer nekoliko zaostala za lansko, kar je škoda, saj bi pričakovali še korak naprej, ampak generalno gledano je bil festival še vedno za palce dvignjene navzgor.

Na koncu pa je pomembno, da so na tem festivalu lahko zase nekaj našli tisti res pravi ljubitelji belgijskih piv. Tako da, smo zato, da festival belgijskega piva (p)ostane kar stalnica na koledarju.

Ni komentarjev:

Objavite komentar