sreda, 13. januar 2016

Bevog Who Cares Editions Smoked Pils


Ime: Who Cares Editions Chocolate Stout

Pivovarna: Bevog Brewery, Bad Radkersburg
Stil piva: Dimljeni ležak
Vsebnost alkohola: 4,7%

Ocena: 3,7 / 5

Vedno je lepo videti, ko se naši mikropivovarji potrudijo in naredijo tudi kakšen poseben zvarek za ljubitelje ležakov. Zadnji, ki so se odločili za ta korak, so pivovarji pri Bevogu, saj so zvarili dimljeni pilsner s kombinacijo nemškega dimljenega sladu in slovenskega hmelja. Zaenkrat le v točeni obliki, ter na žalost v zelo omejeni količini.

Če vam ga je uspelo najti, boste pred seboj zagledali pivo rahlo motne zlate barve, nekaj temnejši odtenek le-te. Na vrhu za kratek čas posedi še srednje velika bela pena, ki pa kmalu izgine in za sabo pusti le majhno sled. Aroma tega piva je zelo lahko zaznavna, saj v naš nos pridre konkretna količina dimljenega sladu, ki spominja bolj na dimljeni sir kot pa slanino. Okus je lepo uravnotežen - na začetku se srečamo z blago sladkobo, celotnemu okusu pa dominira dimljeni občutek, ki pa ni pretiran. Zmerna hmeljna grenkoba in rahel poprast občutek pa počakata na zaključek, ki mu sledi le še srednje dolg grenkobno-zeliščni pookus.

Telo tega dimljenega pilsnerja je srednje lahko, čeprav nizka stopnja mehurčkov pusti rahlo bolj nasiten občutek. Tako v aromi kot v okusu prevladuje dimljeni značaj, ki pa ne pretirava s svojo pojavo, ampak se pokaže ravno v pravi meri. Preprosta pitnost in poln okus pa sta še njegovi dodatni odliki.

Na voljo v: Sir William's Pub (Ljubljana), Isabella Food & Wine (Maribor), Hoppiness (Koper), Pivohram Golar (Gornja Radgona)

Ni komentarjev:

Objavite komentar