sreda, 10. maj 2017

Kajtimar Veles


Ime: Veles
Pivovarna: Mala Pivovarna Kajtimar, Ljubljana

Stil piva: Porter
Vsebnost alkohola: 5%
Na voljo: steklenica

Ocena: 3,4 / 5 → ta je pa dober
(IZGLED: 3/5 - AROMA: 13/15 - OKUS: 8/15 - TELO: 4/5 - KONČNI VTIS: 6/10)

Boj med svetlim in temnim - tako se glasi slogan Male Pivovarne Kajtimar. In svetlemu pivu iz njihovega nabora se bo po robu postavil temni Veles, v staroslovanski zgodovini znan kot bog podzemlja, v moderni zgodovini butičnega pivovarstva pa bo postal znan kot robustni porter.

Predstavi se s popolnoma črno barvo svojega telesa, na vrhu pa dolgo postane še manjša, a všečna kremasta bež glava. V aromi zvarka izstopajo prjetne čokoaldne note sladu, ki počasi in nežno lezejo v naš nos. Družbo jim delajo še kar občutne arome vabljive vanilije in poznan vonj biskvita prepojenega z rumom. Srednje polno in svilnato telo zaznamuje začetna sladkoba sladu, ki jo nato uravnovesijo in celo povozijo travnati grenkobni toni hmelja z nekoliko poprastim značajem in suhim finišom. Pookus je trajajoč, v njem pa se izkažejo še note pražene kave in nekoliko preizrazit zeliščni priokus.

Zelo vabljiva sladna aroma, ki s svojo vanilijo resnično lepo in nežno zvabi v svoj objem, je brez dvoma glavna odlika tega piva. Na drugi strani pa okus pokaže svojo robustnejšo stran, a s tem tudi povzroči (pre)velik razkorak med aromo in okusom, še posebej v svojem finišu. Še vedno pa soliden zvarek.
Kje ga najdem?
  • Aroma (Ljubljana)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:

Ni komentarjev:

Objavite komentar