ponedeljek, 29. maj 2017

Mi(KK)ro Beer Fest - Krško, 27.5.2017


Minuli sončni vikend je bila pozornost nekaterih ljubiteljev piva zagotovo usmerjena v Krško, kajti tam se je odvil premierni festival piva v mestu - Mi(KK)ro Beer Fest. In lepo, sončno sobotno popoldne je bilo kot nalašč za postopanje med stojnicami.

Organizatorjem, mestni občini Krško ter predvsem mariborski trgovini Pivarna, je uspelo na kup zbrati lepo število pivovarjev - nekaj bolj lokalnih pivovarjev, družbo so jim delali že poznani slovenski mikropivovarji, nekaj stojnic pa so zasedali tuji varilci piva. Na stojnicah pa polno pivskih novosti.  
Lokalne barve je zastopala Bohorska Pivovarna iz Senovega, za katere je bila to sploh prva uradna predstavitev. Obiskovalcem so ponujali svoj svetli ležak in svetli ale, ki nista bila slaba, vendar tudi nič kaj posebnega.

Iz bližnje Sevnice je dva svoja zvarka na festival pripeljala Pivovarna APE, iz Kostanjevice pa so prišli zapirji iz pivovarne Kitcher, ki smo jih že lahko spoznali pred tem, kakor tudi piva iz dolenjskega Komunajzerja

Posebno novost smo lahko našli pri vrhniškem HumanFish, kjer so poleg trojice že poznanih piv točili tudi posebni 151,88 - blueberry dark ale. Zelo okusno pivo, čeprav še vedno ne verjamemo, da ni Jaša večji delež borovnic kar sam pojedel. 
V starem delu Krškega se je parkiral tudi TANKR, ki je na svojim pipah ponujah nekaj domačih dobrot slovenskih varilcev, med drugim tudi Rot IPA iz pivovarne Mali Grad in posebneža po imenu S4, session saison s smrekovimi vršički, ki so ga fantje iz Pivopis.si zvarili pri Green Gold Brewing - se je bilo treba akr potruditi, da so se našli v pivu vršički.

Največ novosti je pivopivce seveda čakalo pri stojnici mariborskih Lobikov, ki so poleg zelo všečnega NEIPA piva (sodelovanje z Green Gold Brewing), točili še njihov konkretni Lager, Grisette (francoski saison) in Mosaic IPA z odličnimi aromami.

Za našega zmagovalca festivala pa so poskbeli pri Hopsbrew, kajti tam se je točil še en zvarek stila NEIPA, ki v tem primeru sliši na ime Juicy IPA. In ja, izgleda kot sokec, diši pa še lepše.

Da TANKR ni bil preveč osamljen so poskrbeli pri sosednjem Medvedgradu, ki so pivo točili iz svojega starodobnika. Družbo pa so jim delali še ostali gosti iz tujine - Zmajska Pivovara, The Garden Brewery in Dogma Brewery iz Srbije.

Kaj še dodati?


Organizatorji Mi(KK)ro Beer Festa so se zelo izkazali, tako s solidno pivsko ponudbo, kot tudi s spremljevalnim programom, ki ga je na koncu začinil še nastop glasbenih skupin Jardier in Avtomobili. 

Število pivovarjev, ki so se predstavili na dogodku je bilo ravno pravšnje za tak tip in velikost dogodka, še posebej, ker je šlo za premierni dogodek v tistih koncih. Mogoče ponudba ni bila ravno stilsko najbolj razgibana, a tega tudi ni bilo za pričakovati, se je pa vseeno našlo nekaj tudi za večje sladokusce. Še posebej pa velja izpostaviti, da smo bli na dogodku priča kar lepemu številu pivskih premier, kar je nam vedno zelo všeč.
Seveda si velik plus zasluži tudi dejstvo, da so bili na voljo tudi degustacijski kozarci, ki so nato ostali kot spomin pivopivcem, ter da so bili plačilno sredstvo za pivo na dogodku žetončki - vse nato deluje nekoliko bolj preprosto (p.s. za 5€ je obiskovalec dobil kozarec in štiri žetončke). 

Celotno gledano so lahko obiskovalci festivala domov odšli zadovoljni in nikakor ne žejni. In če je bil Mi(KK)ro Beer Fest vsaj približna napoved njegovega starejšega in večjega brata Makro Beer Festa v Mariboru, potem se nam tudi tam obeta zelo zanimiv dan ali dva. Prav tako pa je tudi Krško dokazalo, da si drugo leto zasluži ponovno izvedbo festivala, po katerem se lahko zgleduje marsikateri preostali festival piva pri nas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar