torek, 6. junij 2017

Knežji Festival Piva - Celje, 3.6.2017


Bogato pivovarsko festivalsko dogajanje v juniju se je pričelo pretekli vikend s Knežjim Festivalom Piva v Celju. V organizaciji Mladinskega Centra Celje se je tako tudi v Celju odvil prvi pravi festival butičnega piva.

Na dogodek je organizatorjem uspelo privaditi tri mlade pivovarne, za katere je bil to sploh premierni festival piva. Najbolj prepoznaven med novinci je Crazy Duck Brewery, piva katerih se lahko že kar nekaj časa dobijo v boljših trgovinah s pivom. V Celje pa so pripeljali tudi popolnoma nova račko Roasted Duck, ale s sladom dimljenim na šoti.

Iz koroškega konca je prišel tudi Pogis, ki je bil do sedaj na voljo le zelo lokalno, v Celje pa so prišli s svojim The Wild Wolf svetlim ale pivom, v katerim se tako lepo občuti značilni Styrian Wolf. 

Le dobrih deset dni pa (uradno) šteje najnovejša pridobitev na sceni, to je lokalna Fabrika Piva, ki je na festivalu ponujala svoj premierni zvarek Social1st preprostega APA stila.
Seveda pa so se s svojimi pivi predstavili tudi že uveljavljeni ponudniki. Tako sta vsak svoj dvojec odličnih piv ponujala Pelicon, na čelu z Walterjem, in Mali Grad, kjer je vladal IPA.

Štajerske barve so zastopali Lobik Brewery s trojico svojih raznolikih piv, ter Green Gold Brewing, kjer se je na točilni napravi znašel tudi zelo popularrn NEIPA zvarek - sodelovanje obeh omenjenih pivovarn.

Predstavil se je tudi Hopster s svojim pšeničnim in svetlim ale pivom, za ljubitelje ležakov (in viskija) pa so poskrebli pri Loko Lokoviško Pivo. Za nekaj tujega pridiha so bili zadolženi na stojnici mariborske Pivarne, kjer so se točili Medvegrad, The Garden Brewery in Dogma Brewery. 

Seveda, ob dobrem pivu sede tudi dobra hrana, to je čisto jasno. Za to so super poskrbeli v Galeriji Okusov, kjer so nas res navdušili s svojim okusnim burgerjem in še posebej z odlično kranjsko v testu.

Kaj dodati za konec?


Zopet smo lahko pivo okušali iz pravih degustacijskih kozarcev in ne iz plastike, kar nas veseli, še bolj pa, da to postaja vedno bolj opazen trend na teh dogodkih. Glede na to, da gre za premierni dogodek tega tipa v Celju, je tudi razumljivo, da se je na dogodku mogoče točilo nekaj manjše število piv, kot smo (razvajeni) navajeni.  

Tudi obiskovalcev ne moremo reči, da se je ravno trlo na dogodku. Očitno je treba Celjane in Celjanke še malo navaditi na svet butičnega piva in ravno taki dogodki so popolna priložnost za to. Vsekakor pa se nam je sam festival dopadel, kot tudi lokacija le tega, in podpiramo tudi idejo, da se festival izvede še v prihodnje. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar