ponedeljek, 14. marec 2016

Dan Svetega Patrika

Nezadržno se bliža 17. marec, to je prav poseben dan, pri pivopivcih okrog sveta rezerviran za prav posebno praznovanje - Dan Svetega Praznika. Na ta dan pridejo v ospredje veseljačenje in neskončne količine popitega piva.

Tako kot mnogi ostali "komercialni" prazniki, kot naprimer valentinovo in noč čarovnic, se je Dan Svetega Patrika razširil tudi k nam. Seveda je ponekod to praznovanje že ustaljena praksa, medtem ko se drugod šele dobro pojavlja. Dejstvo pa je, da nam vse več lokalov obljublja zabave z irsko glasbo ter zelenim pivom, pivopivcem pa pripravlja prav poseben dan v letu - dan namenjen pivu in zabavi. Toda, kje leži izvor vsega tega?

Sveti Patrik v zgodovini


Patrik je bil v 5. stoletju našega štetja britanski misijonar in škof na Irskem, ki danes velja za enega glavnih zavetnikov Irske. Legenda pravi, da so ga pri 16. letih ugrabili irski razbojniki in ga kot sužnja odpeljali na Irsko. Tam naj bi šest let živel kot pastir, ko je našel boga. Ta naj bi mu rekel, da naj pobegne nazaj domov. Ko se je vrnil domov je tudi postal duhovnik. Kasneje se je nato vrnil na Irsko, da bi tamkajšnje nevernike spreobrnil v krščanstvo in tako "kače" izgnal iz Irske (kjer kač nikoli ni bilo). Pri tem je poganom krščansko troedinost poskušal razložiti s primerom triperesne deteljice. To mu je kar dobro uspevalo vse do njegove smrti 17. marca nekje sredi stoletja.

Sveti Patrik je bil gospod, 
ki je z iznajdljivostjo in zvitostjo
pregnal vse kače z Irske.
Nazdravimo na njegovo zdravje,
a ne prevečkrat, 
da ne izgubimo pameti,
pozabimo na dobrega Svetega Patrika
ter spet zagledamo vse tiste kače.

Toda kako je ta poseben verski dan postal sinonim za veseljačenje in pijančevanje. Irci po svetu že vse od 17. stoletja pripravljajo parade v počastitev njihovega glavnega svetnika. Prva parada naj bi bila že leta 1737 v Bostonu in je v tem času postalo simbol irske razpoznavnosti v svetu. Prvi Dan Svetega Patrika v domovini Irski pa so praznovali šele leta 1903. Ta dan so zaprte banke in ostale ustanove, bari in pubi pa seveda morajo ostati odprti.

Praznovanje smrti svetnika za Irce ni nič nenavadnega, saj o tem kroži tudi znana šala. Kakšna je razlika med irsko poroko in pogrebom? Na pogrebu je samo eden manj pijan. Celo irska vlada od leta 1990 naprej spodbuja praznovanja in parade, saj se na ta način tudi krepi irska zavest in prepoznavnost po svetu. In tako je Patrik tudi uspešno družil dve na pogled popolnoma različni stvari - vero in pivo.

Sveti Patrik danes


Tako dandanes praznovanje Dne Svetega Patrika zaznamujejo zelena barva (barva Irske), triperesna deteljica (simbol Irske) in seveda pivo, ter whiskey. V čast Svetega Patrika naj bi se na ta dan nosil vsaj en kos zelenega oblačila, povsod kamor se ozremo pa lahko zagledamo seveda deteljice. Za dodatno vzdušje skrbi tudi tradicionalna irska glasba (tudi v modernih preoblekah), kjer ne smejo manjkati pesmi Whiskey in the Jar, Irish Rover, Danny Boy, in še nekaj njih. Največje praznovanje poteka v New Yorku, kjer se zabave udeleži več kot 150 tisoč ljudi, skozi nekatera večja mesta, kjer se praznuje ta praznik, pa tečejo tudi reke obarvane v zeleno - vse v čast Irske in piva. Tudi mnoge svetovne znamenitosti se na ta dan obarvajo v zeleno. 
Največ se na ta dan seveda spije še enega simbola Irske, Guinnessa. To temno zlato na ta dan namreč teče kar v potokih in po nekaterih podatkih naj bi ga samo na ta dan po svetu spili več kot 10 milijonov litrov (trilkrat več kot ponavadi). Poleg Guinnessa pa so zelo popularna že prej omenjena zelena piva. Nekateri pivovarji naredijo posebno zeleno pivo s spomočjo emulzije hmelja, ki se doda svetlemu pivu. Pri nas zeleno pivo na tak način izdeluje na primer pivovarna Štajerc v Mariboru.

Obstaja pa tudi veliko bolj preprost in bolj pogosto uporabljen trik, ki se ga lahko poslužite tudi sami - v svetli ležak se doda nekaj kapljic zelenega jedilnega barvila in voila! V vrčku imamo zeleno pivo, kar pomeni da lahko sedaj v stilu praznujemo Dan Svetega Patrika.

Še boljša ideja pa je, da se pridružite sorodnim ljubiteljem piva, po možnosti v najbližjem pubu, kjer se bo vso noč vrtela irska glasba, naokoli skakalo v zelenem in pilo pivo. Dogajanja na Dan Svetega Patrika bo v tem času polno povsod po Sloveniji. Če boste imeli srečo, pa lahko ujamete tudi irsko glasbo v živo na slovenski način, ki jo preigrava kar nekaj skupin, nam najbolj všečna med njimi pa je brez dvoma Happy Ol'McWeasel, s katerimi bomo tudi zaključili ta zapis. Sláinte!


Ni komentarjev:

Objavite komentar