sreda, 2. marec 2016

HumanFish Russian Imperial Stout


Ime: Russian Imperial Stout
Pivovarna: HumanFish Brewery, Vrhnika
Stil piva: Cesarski stout 
Vsebnost alkohola: 8,2%

Ocena: 3,9 / 5

Russian Imperial Stout - pivo, "temno kot ruska zgodovina in bogato kot tisti, ki so jo ponapisali". Gre za najnovejšo utekočinjeno zamislico vrhniških pivovarjev HumanFish, stila imperialni stout, ki velja za enega najbolj cenjenih stilov piva v butičnih vrstah. Zato lahko pričakujemo en zares mogočen napad tega RISa.

Ta vrhniški RIS se nam tako predstavi z globoko črno barvo, temno kot nafta ali sibirska noč. Po vrhu pa zaplava le miniaturna packa bež barve, ki kmalu do popolnosti izgine. V aromi tega piva se dogaja zelo veliko. Prepletajo se namreč pražene note, kava in čokolada, nekje daleč v ozadju še nekaj tonov suhega sadja, vse to pa spremlja kar konkreten alkoholni pridih, ki jasno pove: "Imam jih več kot 8 (odstotkov)". Bolj ko se pivo segreva na pravo temperaturo, bolj tudi do izraza pridejo prijetne note temne čokolade. Tudi v okusu je veliko dogajanja. Čisto na začetku se RIS predstavi s srednje izrazito sladkobo, v kateri poleg čokolade srečamo tudi nekakšen blagi sadni priokus. Zatem na plano prilezejo precej zaznavne note praženosti, ob vsem tem pa nas zopet spremlja topel in ne pretiran občutek alkohola. Čisto na koncu pa RIS doda še nekaj grenkobnega značaja, ki se nadaljuje tudi v pookusu.

V primeru tega vrhniškega zvarka, gre za eno dokaj kompleksno in zelo zanimivo pivo - kot se to tudi pričakuje od imperialnega stouta. Poleg veliko dogajanja, moči in alkoholne topline, pa ga odlikuje še zelo polno in gosto telo, ki zopet spomni na prej omenjeno nafto. Nato pa s prijetno svilnatim občutkom steče preko navdušenih brbončic po grlu navzdol.
Cena: od 3,2€ do 4,2€ (0,33l)

Kje ga dobim?
  • HumanFish Taproom (Vrhnika)
  • Pivarna (Maribor)
  • Sir William's Pub (Ljubljana)
  • Pivoljub (Ljubljana)

Ni komentarjev:

Objavite komentar