torek, 10. januar 2017

Najmočnejša piva - doma in naokoli


Medtem, ko se večina pivovarjev trudi, da bi zvarili kar se da kakovostno in okusno pivo, se vsake toliko najde tudi kakšen pivovar, ki s svojimi zvarki zelo rad eksperimentira. Tokrat ne mislimo samo s sestavinami, o katerih smo že pisali pred nekaj časa, ampak govorimo o varjenju ekstremno močnih piv. 

NAJMOČNEJŠA PIVA NA SVETU


Med letoma 2008 in 2009 se je v bistvu začela nekakšna bitka za primat najmočnejšega piva na svetu. Ker večina kvasa ne bi preživelo tega, kar so pivovarji želeli dobiti, so se morali pri izdelavi teh piv poslužiti drugih metod, kot je naprimer zamrzovanje. O samem procesu ustvarjanja ultra močnih piv mogoče kdaj drugič, sedaj pa k sami bitki, ki se bere kot zelo zanimiva zgodba.

Nemška pivovarna Schorschbräu je konec leta 2008 zvarila ledeni bok z 31% alkohola in imenom Schorschbock. Kakšno leto za tem sta nora genija za krmilom škotske pivovarne BrewDog kot odgovor navarila Nuclear Tactical Penguin, imperialni stout z 32% alkohola.
Ne dolgo zatem je mala italijanska pivovarna Revelation Cat poskusila s 35% zvarkom imena Freeze the Penguin, kot odgovor na pingvina iz BrewDog. Nekje v istem času je prej omenjena nemška pivovarna Schorschbräu vrnila udarec s 40% verzijo svojega ledenega boka.
BrewDog ni ostal dolžan, zato je v začetku 2010 na trg poslal 41% imperialno IPO z imenom Sink the Bismarck - poimenovan, da bi še bolj udaril po nemški pivovarni. A trmasti nemci se jasno niso vdali in stopnjo alkohola v svojem boku Schorschbock dvignili na 43%.
Na vrsti so bili zopet Škoti, ki so udarili z enim najbolj unikatnih piv, End of History in upali ter z imenom nakazali, da to pomeni konec boja za prevlado. Steklenice, ki mimogrede dosegajo cene tudi do 1000 dolarjev, so "zapakirali" v nagačene povožene živali.
Vendar so se poleti 2010 v boj vključili nizozemci (Brouwerij ‘t Koelschip) in svoj 60% zvarek poimenovali Start the Future. Kasneje so ugotovili, da so pivo v bistvu zmešali z viskijem in tako dosegli visoko stopnjo alkohola, ter bili nekako diskvalificirani iz tega boja za najmočnejše pivo.
Nemci ne bi bili nemci, če ne bi vztrajali do zadnjega. Svojemu ledenemu boku so leta 2011 še povečali stopnjo alkohola, ki je sedaj dosegala že vrtoglavih 57,5%, ter tako končno utišali BrewDog.
Vendar se je na njihovo nesrečo na sceni pojavil nov škotski tekmec, Brewmesiter, ki je leta 2012 predstavil svoje pivo Armageddon s kar 65%. Kasneje so se otepali obtožb, da pivo ni zares doseglo take stopnje in so ga nehali proizvajati. So pa zato konec leta 2013 na trg poslali Snake Venom, ki s svojimi 67,5% še danes velja za najmočnejše pivo na svetu.

NAJMOČNEJŠA PIVA PRI NAS


Zvarki naših pivovarjev sicer ne dosegajo tako visokih številk, mogoče bi lahko dodali še na srečo, ampak vseeno lahko tudi doma najdemo kar nekaj zvarkov s konkretno stopnjo alkohola. Tako smo malo pobrskali in sestavili seznam 8 najmočnejših piv pri nas.

1. Bevog Hagger - ječmenovo vino; 12,3%
2. Laško Special Krpan - dvojni bok; 11%
3. Union Božično Ale Pivo - belgijski močni ale; 10,5%
4. *Vizir Nori Franc - ameriški močni ale; 10%
5. HumanFish Imperial IPA - dvojna IPA; 9,6%
6. Union Triglav - močni ležak; 9%
6. Vizir Maximus - dvojna IPA; 9%
6. Reservoir Dogs Batch #50 - dvojni stout; 9%

Sicer so si okusi zelo različni, ampak lahko skoraj zagotovo trdimo, da naši butični pivovarji pri varjenju močnejših zvarkov niso pozabili tudi na kvaliteto le-teh, saj tako Hagger, kot tudi HumanFish Imperial IPA in Batch #50 zasedajo tudi najvišja mesta na večini lestvic kjer je v ospredju kvaliteta. 

Na seznam smo dodali tudi Vizirjevega Norega Franca, ki ga pivovarna ne vari več, saj ga je nadomestil Maximus z nekaj nižjo stopnjo alkohola. Na lestvici pa je tudi Krpan, ki je več kot 30 let nazaj veljal celo za najmočnejše pivo na svetu. Morda že res, toda s svojim okusom ni ravno navdušil ljubitelje piva, ko se je lani pojavil na sceni. Zadnje pivo, ki se je uvrstilo na to lestvico pa je lanski božični var iz pivovarne Union, na voljo le za kratek čas.

Ni komentarjev:

Objavite komentar