torek, 17. november 2015

1713 Pumpkin Ale


Ime: Pumpkin Ale
Pivovarna: Pivovarna 1713, Kobarid
Stil piva: Zelenjavno pivo
Vsebnost alkohola: 5%

Ocena: 3,1 / 5

Sezonski pumpkin ale, ali bučno pivo, je zelo popularen podstil piva v ZDA, slovenskega bučnega piva pa do sedaj še nismo uspeli odkriti. To je, dokler se kobariška mikropivovarna 1713 ni odločila, da za jesenski čas okrog noči čarovnic izdela svojo verzijo tega "zelenjavnega" piva, v katerega so poleg bučnega mesa dodali še različne začimbe.

Tako je nastalo popolnoma motno pivo z umazano oranžno barvo, ki popolnoma posnema izgled buče. Na vrhu se le za kratek čas pojavi še bela pena, ki pa hitro usahne. Takoj zaznamo precej nežen in sladek zelenjavni pridih buče, ki ga spremlja še nekaj kiselkastih tonov. Tudi v okusu prevladuje sladkoba, ki pa se ji čisto na koncu pridruži še nekaj zelo blage hmeljne grenkobe. Na sploh pa to bučno pivo odlikuje tudi precej zaznavna prisotnost začimb. Le-te prinesejo jesensko-božično vzdušje, kjer se lahko občuti karakter cimeta, muškatnega oreščka ter celo rahel priokus zvezdnatega janeža (čeprav začimbe same ne najdemo med sestavinami piva).

Prisotnost buč tako temu pivu doda sladkobo, mešanica začimb pa tudi nekaj blagega grenkobnega priokusa na koncu. Samo telo je dokaj polno, kremasto in nasitno, pivo pa tako postane precej pitno in zanimivo. Zelo primerno za ta jesenski čas. Pa četudi je narejeno iz zelenjave.

Ni komentarjev:

Objavite komentar