nedelja, 1. november 2015

Brežiški Festival Piva - Brežice, 31.10.2015


Pa je na žalost prišel tudi čas za Brežiški Festival Piva. Zakaj na žalost? Zgolj iz tega razloga, ker to pomeni, da se festivalska sezona pri nas za letos končuje. Kot smo že navajeni od lani, je festival v Brežicah na nek način zaokrožil sezono pivskega dogajanja, ki je bilo letos res izjemno pestro. 

V šotoru pri Mladinskem Centru Brežice, ki je bil tudi organizator festivala, smo tako lahko na noč čarovnic uživali v domačem in tujem pivu, ki so ga prišli predstavit pivovarji, uvozniki in trgovine s pivom. 
Nekatere domače, slovenske pivovarne so sicer napovedani prihod morale zaradi takih in drugačnih razlogov že pred začetkom na žalost odpovedati. So se pa zato na festivalu s svojimi izdelki med drugim predstavili pivovarji iz pivovarne Brew Revolt, ki so osvajali s svojim že poznanim pale ale pivom, ki so ga še rahlo izboljšali, od kar smo ga nazadnje poskusili.

Prisotni so bili tudi specialci iz pivovarne Laško, brezglutenska piva Dr. Orel, ter pivo Kurbier. S svojim repertoarjem izdelkov pa se nam je predstavila tudi štajerska nano pivovarna LiLa MiSa.

Od domačih varilcev so največ pozornosti poželi pri pivovarni Varissh, ki so poleg svoje stalne ponudbe (IPA in APA) prinesli pokazat tudi nekaj potencialnih prihajajočih projektov, nad katerimi smo bili preprosto rečeno navdušeni in komaj čakamo, da vidimo katere bodo začeli redno variti.
Na stojnici uvoznika in distributerja Gama Trgovina, je bil poleg angleških in belgijskih piv, prisoten tudi najnovejši slovenski pivovar Tektonik s svojimi štirimi fanti. Uvoznik za srbski Kabinet je poskrbel za južni pridih na festivalu s pivom Brrkaaa in Melisa, medtem ko so za različna belgijska piva poskrbeli na stojnicah Beeryarda in Buteljke Piva - pri prvih smo lahko poskušali piva Corsendonk, medtem ko smo na drugi stojnici med drugim spoznali piva Waterloo, seveda pa so imeli s seboj še veliko ostalih belgijskih zvarkov.

Če se je komu pa zahotelo češko pivo, so za njih poskrbeli pri uvozniku za pivo Kozel, na stojnici Bernard, ter tudi pri slovenskem distributerju za piva Klašter, ki so ponujali kar širok spekter raznih čeških ležakov. 

Za nekaj nemškega pridiha so poskrbeli na stojnici s pivi Franziskaner in Hacker-Pschorr, medtem ko so dolenjci znani po imenu Craft Pivo, poleg nemškega, poskrbeli še za nekaj angleškega tekočega užitka - uživali smo namreč lahko v točenih pivih znamk Buxton in Ganstaller.

Na koncu pa ne smemo pozabiti še obiska iz sosednje Hrvaške - na festivalu se je namreč predstavila tudi njihova mikropivovarna Nova Runda s svojima APA in Brale pivoma.
Morda smo bili res prikrajšani za nekatere domače pivovarje, ki smo jih (z navdušenjem) pričakovali, toda vseeno smo lahko uživali v dobrem domačem in tujem pivu, uspeli pa smo najti tudi kar nekaj novih in zanimivih zadev. Za kakšno novo slovensko pivo bo pa tudi še priložnost.

Festival v Brežicah mogoče res ne sodi med največje pri nas, toda vseeno se je pokazalo, da so tudi v tem koncu ljudje željni dobrega piva, kar se je videlo po nabito polnem šotoru. Do naslednjega festivala piva pa samo še na zdravje! 

Ni komentarjev:

Objavite komentar