sobota, 28. november 2015

Izdelajmo adventni koledar s pivom


Ena izmed prazničnih tradicij v prihajajočem božično-novoletnem času je tudi adventni koledar, ki je zanimiv način za odštevanje dni do božiča, da še malo bolj popestrimo božično vzdušje. Še posebej, če se v njem skrivajo okusne dobrote.

Ko smo bili še mlajši, v bistvu otroci, so bili bolj aktualni adventni koledarji v katerih so se skrivale sladkarije ali majhne igračke, sedaj na "zrela leta" pa pride bolj v poštev adventni koledar s pivom.

Problem se lahko pojavi takrat, ko si decembrske dni želimo popestriti s skritim pivom iz koledarja, vendar ne najdemo ustreznega. Pri nas se v trgovinah sicer dobi nekaj adventnih koledarjev s pivom, vendar so po večini v njem le industrijski ležaki najbolj znanih svetovnih pivovarn. Če pa želimo kaj bolj kvalitetnega... Takrat ga izdelamo sami.

Kaj potrebujemo?

  • večjo škatlo
  • kose kartona (ali manjše škatle)
  • papir za zavijanje
  • škarje, nož, lepilo, lepilni trak
  • 24 piv
  • pomočnika*
*pomočnika potrebujemo v primeru, da nočemo vedeti katero pivo bo skrito pod določeno številko v koledarju, kar je tudi bistvo adventnega koledarja

Izdelava adventnega koledarja s pivom


1. Za začetek potrebujemo eno dokaj veliko škatlo, v katero bomo lahko spravili vseh 24 piv. Najboljše je, če uporabimo škatlo, ki je namenjena pošiljanju piva, ker ima le-ta že izdelane prekate za ločevanje piva. V primeru, da take škatle nimamo, jih izdelamo sami brez težav. Pomembno je le, da je škatla dovolj velika in čvrsta.

2. Iz kosov kartona (ali manjših škatel) izdelamo prekate za ločevanje piva, kar je sila preprosto. Pozorni moramo biti le na to, da so prekati dovolj veliki (a obenem ne preveliki), kar je odvisno od velikosti steklenic, ki jih bomo spravili v koledar. Sami smo si izbrali steklenice volumna 0,33, tako da smo prekate priredili tej velikosti.

3. V tretjem koraku naš koledar stilsko preobrazimo, da bo dobil lep božični izgled. Potrebujemo le papir za zavijanje daril, seveda z božičnim motivom, s katerim škatlo (čim lepše) obvijemo.

4. Izdelati moramo še pokrov za škatlo, na katerem bo tudi 24 vratic za pivo. Iz kartona izdelamo pokrov za škatlo, na notranji strani pa nato naredimo zareze v obliki črke X, ki ustrezajo velikosti in položaju posameznih prekatov, ter tako dobimo vratica, skozi katera bomo izvlekli pivo. Pokrov nato le še zavijemo v božično obarvani papir. Na zunanji strani (na papir za zavijanje) lahko naredimo še krajše zareze (skozi večje zareze na spodnji strani), da bomo lažje predrli božični papir. 

5. Preden prilepimo pokrov, moramo škatlo jasno napolniti s pivom. Katera piva si boste izbrali je jasno vaša odločitev. Sami smo se odločili za čim več različnih stilov iz čim več različnih pivovarn in držav. Pri tem koraku nam na pomoč stopi še pomočnik, da bo presenečenje ob odpiranju koledarja čim večje. Naš pomočnik je med vsemi pivi v shrambi izbral 24 različnih piv, nato pa jih je naključno zložil v škatlo.

6. Na koncu pokrov prilepimo na škatlo (da ne pride do goljufanja) ter na vrh (preko malih zarezic) nalepimo še številke od 1 do 24. Tudi te nalepimo v naključnem vrstnem redu, tako da nikakor ne moremo vedeti katero pivo se skriva kje.

7. Preostane le še čakanje na 1. december, ko se lahko uživanje v adventnem koledarju s pivom prične. Pa naj tudi veseli december preživimo v pravem prazničnem vzdušju.

Piva, ki so se skrivala v koledarju


1. december - Mikkeller Beer Geek Breakfast (Danska) - stout; 7,5%; ocena: 4,2
2. december - BrewDog Riptide (Škotska) - imperialni stout; 8%; ocena: 3,7
3. december - Zmajska Pivovarna Pozoj (Hrvaška) - IPA; 7,3%; ocena: 4,3
4. december - To Øl Primals Cream (Danska) - kremasti ale; 6%; ocena: 3,6
5. december - Bevog Who Cares Editions Chocolate Stout (Slovenija) - sladki stout; 6,66%; ocena: 4,3
6. december - Zebrew India Pale Ale (Srbija) - IPA; 6%; ocena: 3,8

Ni komentarjev:

Objavite komentar