četrtek, 17. januar 2019

Skubeer 1st Hajer Stout


Ime: 1st Hajer Stout
Pivovarna: Skubeer Brewing, Šoštanj

Stil piva: Stout

Vsebnost alkohola: 5,8%
Na voljo: steklenica


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Iz šoštanjskega konca prihaja Hajer stout, prvi temni zvarek šoštanjske mikropivovarne Skubeer. V čast rudarski tradiciji tistega okoliša pa so ga v pivovarni poimenovali Hajer, kajti ta izraz v rudarskem žargonu pomeni prvi kopač, oziroma vodilni v četi.

Rudarski stout je zelo temne rjave barve, skorajda že kot oglje črne, na vrhu pa se za kratek čas ustavi še manjša in nestabilna glava kavnate barve. Nežna pražena aroma je precej sramežljive narave, sčasoma pa postane nekoliko bolj pogumna in dobi še rahlo kavnat značaj. Tudi v okusu pivo nadaljuje v tem praženo-kavnatem duhu, ki je nekoliko bolj izrazit kot aroma. Zraven pivo doda še srednjo hmeljno grenkobo in blago kiselkast žitni značaj. Vse se na koncu zaključi z rahlo poprastim značajem in s krajšim pookusom.

Hajer je stout kar precej lahkotnejšega, skoraj že izvodenelega telesa. Zaznamuje ga pražen značaj, tako v okusu in aromi, na trenutke pa deluje kar nekoliko preveč izstopajoč in prevlada nad vsem drugim. V vsakem primeru pa gre za pivo, ki s svojim značajem skorajda bolj sledi karakterju temnih ležakov kot pa tipičnemu stoutu.




  • Picerija Kovač (Velenje)
  • Gorenje Gostinstvo (Velenje)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moje mnenje: 2,5 / 5 → bolj enodimenzionalen, za moje okuse preveč vodenega telesa in preveč praženega okusa, brez kakšnih drugih značajnosti
(IZGLED: 3/5 - AROMA: 6/10 - OKUS: 5/10 - TELO: 2/5 - KONČNI VTIS: 9/20)

***Moje mnenje ne odraža same kvalitete izdelave piva, ampak le všečnost glede na osebne preference v pivu!!!*** 
 
**Vsak pivopivec ima na srečo svoj okus, tako seveda ni nujno, da se naši okusi ujemajo. V vsakem primeru pa lahko svojo izkušnjo s tem pivom prosto delite med komentarji.**

Ni komentarjev:

Objavite komentar