ponedeljek, 25. maj 2015

Ljubljanski Festival Piva - 22. in 23.5.2015


Pa je mimo tudi eden najbolj pričakovanih (če ne prav najbolj pričakovan) dogodkov v letu za ljubitelje piva - Ljubljanski festival piva. Tokrat nova lokacija, pohvalno, pri gradu Kodeljevo. Na žalost pa vreme spet ni želelo sodelovati z organizatorji festivala (ekipa Gas Station) in ljubitelji piva, ter nam je ravno ta vikend poslalo največ dežja. Rezultat so bili popolnoma blatni čevlji, toda še vedno zadovoljni obrazi obiskovalcev festivala.
Letos se je predstavilo okoli 20 razstavljalcev - slovenske pivovarne, trgovine s pivom, Društvo ljubiteljev piva, uvozniki piva, ter prvič tudi nekaj stojnic z viskijem (te smo sicer kar preskočili, nismo ravno ljubitelji).Med pivovarji so prednačili stari, zdaj že uveljavljeni obrazi. Reservoir Dogs so v Ljubljano pripeljali svoje tri jezdece apokalipse in že znani Su:Kubo (Starvation je super, mimogrede). Ajdovski Pelicon je točil iz šestih pip in premierno predstavil kar dva nova izdelka - Quantum DIPA in Pilon Saison. Mali Grad je ponujal tri točene zadeve, med njimi tudi njihov najnovejši produkt, Mali Grad IPA. Poleg njih je stala stojnica HumanFisha, kjer smo lahko poskusili velik del njihovih stvaritev, med njimi tudi premierno v Sloveniji Imperial IPA (ki je odlična mimogrede). Še korak dlje pa je stal belokranjski Vizir z vsem kar nam lahko trenutno ponudijo. Med drugim so točili tudi dva nova izdelka iz ajde, ki jih priporoča skrivnostni Dr. Orel, ter Spider cider. Samo drugi dan festivala pa je bila prisotna tudi pivovarna Maister s svojim odličnim Generalom Maistrom.

Med razstavljalci smo srečali tudi Pivovarno Štajerc, ki se sicer ne udeležuje ravno pogosto festivalov piva, toda tokrat je prišel s svojim lagerjem in popolnoma novim izdelkom po imenu Roža. Gre za pivo narejeno iz konoplje in je zelo zanimivo. Prvič pa so se ljubiteljem piva v Sloveniji predstavili tudi fantje in punce iz postojnske pivovarne Varissh (zgovorna in kul ekipa, ki še veliko obeta in pripravlja). Na sceno ljubljanskega festivala so prileteli iznenada, čisto nepričakovano. S sabo pa so prinesli še njihova prva dva izdelka po imenu Dirty Red IPA in Pussy Blue APA. Varissh je definitivno zmagovalec po grafični podobi svojih piv, osebno pa mi je bil njihov APA tudi eden izmed najbolj všečnih piv festivala. Na stopničke bi poleg tega postavil še Imperial IPA pivovarne HumanFish ter jezdeca pivovarne Reservoir Dogs, ki sliši na ime Starvation.
Na festivalu je bila prisotna tudi Mariborska trgovina Pivarna, ki nam je zopet ponujala odlične izdelke hrvaške Zmajske Pivovare. Pivoljub je s seboj prinesel mešanico angleških in škotskih piv (BrewDog, končno tudi na festivalu). Buteljka piva je seboj pripeljala veliko izbiro belgijskih piv. Če pa kakšnega Belgijca niste našli pri njih, jih je nekaj dodal še uvoznik Beeryard. Prišli pa so tudi fantje ekipe Craft Pivo iz našega Novega mesta, ki so predstavili nekaj Nemcev in Belgijcev. Torej za vsakogar se je našlo nekaj. Premierno pa smo lahko pri nas poskusili tudi piva srbskega Kabineta, ki jih je skupaj z Visibabo pripeljal njihov uvoznik za Slovenijo.

Torej kaj na koncu reči o Ljubljanskem festivalu piva 2015. Super ponudba, super izvedba. Še dobro, da je bilo vreme slabo, ker drugače bi bilo že preveč kičasto. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar