petek, 29. maj 2015

Pivska revolucija

Niso tako daleč stran časi, ko si si lahko v najboljši gostilni ali pubu od slovenskih piv privoščil le Laško ali Union. Če si imel srečo, so imeli v ponudbi še temni različici obeh piv. S tem pa se je ponudba slovenskih izdelkov tudi končala; no vsaj če sem ne štejemo raznih radlerjev. Tisti, ki so imeli res srečo, so imeli kje blizu morda kakšno domačo pivovarno, ponavadi priključeno pivnici ali piceriji, kjer so lahko uživali v sicer kvalitetnem svetlem in temnem pivu. In to je bilo to. Pa ni treba dolgo brskati po spominu, da ugotovimo kdaj je bilo to.

Situacija je danes čisto drugačna. V Sloveniji se zadnji dve leti (mogoče tri) dogaja prava pivska revolucija. Skorajda ne mine mesec (včasih tudi samo teden), da se ne odpre nova pivovarna. Lahko bi se reklo (če uporabimo stari slovenski rek), da nove mikro pivovarne rastejo kot gobe po dežju. V zadnjem času se je na trgu tako pojavila Maister Brewery, PV Brewery in Varissh. Govori se tudi že o prihodu novih pivovarn po imenu Tektonik in Knap.
Pa tudi ostale, že uveljavljene, čeprav nekatere še zelo mlade, pivovarne ne spijo na starih lovorikah. Tu lahko štejemo Reservoir Dogs, Vizir, Pelicon, Bevog, HumanFish, Carniola, pa še kaj bi se našlo. Kar naprej lahko na trgu srečamo njihova nova piva in včasih tudi popolnoma nove stile, ki jih do sedaj pri nas še nismo poznali. Pa tudi oba naša makro pivovarja poskušata slediti tem trendom. Včasih se mi zgodi, še posebej v tem pomladno-poletnem času, da kakšen teden sploh ne morem slediti vsem novostim.

Danes lahko torej izbiramo med pivi dveh makro pivovarn, desetih mikro pivovarn, od tega so štiri t.i. "gypsy" pivovarne (pomeni, da pivo varijo po svojih receptih v prostorih druge pivovarne), štirih ljubiteljskih (ali nano) pivovarn, ter med pivi 28 domačih pivovarn, priključene takšnim ali drugačnim gostinskim obratom. Torej skupaj lahko naštejemo 44 različnih pivovarn, ki svoje pivo ponujajo komercialno. To število pa se stalno, iz tedna v teden povečuje. Poleg tega pa ne smemo pozabiti tudi na številne domače pivovarje, ki svoje pivo kuhajo doma v lastne namene (seveda tudi za kolege).  

Res da veliko gostiln še vedno prisega le na slovenska makro pivovarja. Toda skorajda v vseh večjih krajih po Sloveniji se da dobiti tudi nekaj slovenskega tekočega veselja. Če samo pomislim na Novo mesto danes, in pred kakšnim dobrim letom. Poleg tega pa danes tudi ni problem uživati v dobrem pivu, tudi če ni blizu nobene solidne gostilne, ki bi imele v ponudbi domača piva. Potrebnih je le par klikov po internetu in čez par dni se domov že pripelje škatla polna dobrot, ki vam jo pošlje ena izmed spletnih prodajaln piva - Pivoljub, Pivarna, Birbox, Za Popen't, Dobro Pivo pri Ščurku, Pivo na Dom. Tako, da res nimamo izgovorov, da ne moremo priti do dobrega slovenskega piva.
Če pa želimo biti na tekočen z vsemi (ali vsaj veliko večino) novostmi na pivski sceni, potem nam bodo tukja zelo pomagali festivali piva. V tem pomladno-poletnem času skorajda ne mine vikend, da ne bi na enem ali drugem koncu države točili različna slovenska piva. Ja, v tem času je res lepo biti ljubitelj piva. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar