petek, 23. oktober 2015

Križman Tartufovo Pivo


Ime: Tartufovo Pivo
Pivovarna: Gostilna in pivovarna Križman, Kozina
Stil piva: Začinjeno pivo
Vsebnost alkohola: 5,7%

Ocena: 2,7 / 5

Tartufi in pivo. Ne zveni ravno kot kombinacija, na katero bi kmalu pomislili. Toda v domači pivovarni gostilne Križman so se odločili združiti prav ti dve sestavini.

Tako je nastalo tartufovo pivo, ki se nam prikaže z žarečo in popolnoma motno bakreno-jantarjevo barvo. Kozarec pokriva še srednje velika penasta glava bež barve, ki pa ni preveč obstojna. Takoj, ko kozarec le malo približamo nosu, ugotovimo, da gre za eno res posebno pivo. Seznanimo se namreč z zelo močno in precej izrazito aromo, ki jo bodo poznavalci prepoznali kot aromo tartufov. Tisti pivci, ki pa niso ravno seznanjeni z aromo te delikastese, bodo v vonju zaznali zelo prisotne rudninske in zemeljske karakteristike. V okusu nas na začetku pozdravi nežna sladkoba, ki ji sledi zmerna grenkoba z že prej omenjenimi zemeljskimi značilnostmi. Prisotnost tartufov je v okusu sicer veliko manj izrazita kot v aromi, toda ko pivo v ustih večkrat premešamo, se tudi tu občuti dokaj izrazita kvaliteta tartufov. V pookusu vse to spremlja še rahlo pekoči začimbni občutek, ki zaokroži celotno srečanje s tartufovim pivom.

Brez dvoma gre za zelo posebno pivo z dokaj izrazitim okusom in predvsem močno aromo, kar zna biti tistim, ki ne poznajo dobro te sestavine, zelo nenavadno in mogoče ne tako pitno. Po drugi strani pa bo to pivo ravno po meri ljubiteljem tartufov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar