nedelja, 4. oktober 2015

Štajerski Festival Piva 2 - Maribor, 3.10.2015


Prvi vikend v oktobru je bil pri marsikaterem ljubitelju piva rezerviran za drugi Štajerski Festival Piva, ki se je tokrat odvijal na trgu Leona Štuklja v Mariboru. Že ob napovedih sodelujočih, ki smo jih lahko spremljali na FB strani festivala, smo bili navdušeni in obenem tudi presenečeni - tako velikega števila novih piv nismo do sedaj srečali še na nobenem festivalu pri nas. Organizator, to je bila mariborska specializirana trgovina s pivom Pivarna, je obljubil kar 20 stojnic s pivom (in 12 s hrano), na katerih so se predstavili nekateri že znani domači in tuji pivovarji, med njimi tudi festivalski premieri dveh novih slovenskih pivovarn.
Dopoldan so Mariboru sicer še pretili nevihtni oblaki in dež, toda kmalu je tudi mati narava uvidela, da pivoljubcev ne bi nič pregnalo iz Maribora, zato se je tudi vreme odločilo sodelovati in vsem nam ponudilo lep sončen dan. Že ob prihodu na festivalski trg smo se srečali z ogromnim številom stojnic in predvsem zelo veliko množico piva željnih obiskovalcev. Po krajšem čakanju v (kar dolgi) vrsti za nakup žetonov in kozarcev (še ena pohvala organizatorju, ki je poskrbel za degustacijske kozarce in možnost izpiranja le-teh), se je poskušanje piva lahko pričelo.
Pa začnimo predstavitev ponudnikov piva kar z štirimi lokalnimi pivovarji. Štajerc je ponujal štiri svoja domača piva, med katerimi sta kot novosti najbolj izstopala suho hmeljeni ležak in ČiliBeer. Še ena domača pivovarna, Zupanič, se je predstavila s svojima ležakoma, ki sta bila poleg nefiltriranega piva zastopana tudi na stojnici domače pivovarne Kostanj iz okolice Gornje Radgone. Lokalna nano-pivovarna LiLa MiSa pa je ponujala 3 različice svojega okusnega craft piva. 
Na festivalu so bili prisotni skoraj vsi glavni osumljenci iz večine festivalov piva pri nas, ki pa so po večini imeli s seboj vsaj eno skrito orožje. Tako je pivovarna Mali Grad iz Kamnika med drugim predstavila popolnoma novi Harvest Amber Ale, ajdovski Pelicon pa je premierno predstavil svoj Harvest moon - sveže hmeljeno pivo. Še eno popolnoma novo sveže hmeljeno pivo po imenu Wet Dreams so ponujali tudi na stojnici Reservoir Dogs. Manjkala niso niti piva iz pivovarn HumanFish, Varissh, Brew Revolt in Maister Brewery, kjer so nam ponujali svoja odlična in že poznana piva, prisoten pa je bil tudi Dr. Orel, ki je poskrbel za brezglutensko pivo. 
Štajerski festival pa se pri ponudbi pivovarjev ni ustavil na slovenski meji, saj smo srečali še nekaj tujih ponudnikov piv iz bližnje in malo daljne soseščine. Tako smo se lahko odžejali na stojnici hrvaške Zmajske Pivovare, uživali v zvarkih srbskega Kabineta, ter spoznali piva madžarske pivovarne Reketye, nemške craft pivovarne Camba Bavaria in češkega Poutnika. Za ponudbo belgijskih piv je (kot je to že navada) poskrbel Beeryard, medtem ko so na stojnici Gama Trgovine ponujali nekaj angleških piv. 

Za konce pa smo prihranili še obe čisto sveži slovenski pivovarni. Fantje in dekle iz pivovarne Bru-Kru so nam z navdušenjem postregli svoje Horny IPA pivo (ter nam v kar dolgi debati z veseljem povedali tudi svojo zgodbo). Druga novost na našem trgu, pivovarna Tektonik iz Ljubljane, pa nam je tokrat postregla s svojimi fanti - Wayne, Hercule in Iggy.
Celotno izkušnjo tega festivala je dopolnila še zelo odlična hrana, ki smo jo lahko poskušali na številnih stojnicah lokalnih (in malo manj lokalnih) ponudnikov. Lačni in žejmi nikakor nismo mogli biti. Če temu dodamo še druženje s podobno mislečimi ljubitelji piva in debate s pivovarji, dobimo eno res super popoldne in večer na festivalu piva. Uspeli pa smo izvedeti tudi že za nekaj prihodnjih projektov nekaterih pivovarjev (kakšnega smo pa tudi že poskusiti, hvala vsem, veste kdo ste). Kdo pa bo kaj varil v bližnji prihodnosti, pa naj za zdaj ostane še skrivnost. Povemo le, da bomo pili temna piva - črne IPE, stoute, itd.

Od tega festivala smo po napovedih sodeč pričakovali zelo veliko. Dobili pa smo... še ogromno več. Toliko novosti in toliko kvalitete na enem mestu. Ocena: odlično. Brez dvoma, festival leta za nas. 

P.S. na FB strani festivala ravno berem nekaj komentarjev, da je bila organizacija na dnu, vrste predolge in pivo predrago. Že res, da je vsak upravičen do svojega mnenja, toda na vseh kasovnih dogodkih je treba kdaj pa kdaj tudi malo počakati. Saj ne gori voda. Pa še glede cene. Kvaliteta se plača, to je dejstvo in velja za vsako stvar. Od hrane do avtomobilov, in ja tudi piva. Nobeden ne vidi težave v tem, da je BMW dražji od Dacie, na primer. Ko pa je 1 dl kvalitetnega craft piva dražji od industrijskega ležaka, gredo nekaterim pa že vse dlake pokonci. Zato pa podpiramo čimveč takih festivalov, da se tudi stopnja zavedanja glede craft piva dvigne na zasluženi nivo. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar