sobota, 23. april 2016

S pivom okoli sveta

Že od malega so mi bile všeč zastave držav sveta in nekoliko ur sem preživel od risanju le-teh. Olimpijske igre so bile še bolj poseben dogodek, saj sem ob otvoritvi lahko ugibal imena držav, ter v času brez interneta prerisoval tiste, ki jih še nisem poznal.

Da pa ne zaidemo predaleč stran od piva, naj povem, da se je moj interes za zastave in države, nadaljeval tudi, ko sem spoznal pivo. Želel sem namreč zbrati vsaj po eno pivo, ter ga seveda poskusiti, iz kar se da veliko držav sveta. Naj se še malo pohvalim, da mi je do sedaj uspelo to narediti s 130 državami (čeprav sem v procesu poskusil marsikateri neprijetni industrijski ležak).

Tako sem se sedaj odločil, da naredim en pregled, ki bo povedal pivo iz katerih držav sveta se da dobiti pri nas. Tako da gremo na izlet okoli sveta, brez da bi sploh prestopili meje Slovenije.
________________________________________________________________________________

EVROPA


ANGLIJA - Zelo mogoče, da je od tujih piv pri nas največja izbira ravno med angleškimi. Najdemo jih tako v večjih supermarketih (Fuller's, Adnams), kot tudi v naših specializiranih trgovinah - Pivoljub, Pivarna, Birbox, Za Popen't Pivoteka, Dobro pivo pri Ščurku itd. Seveda pa tudi v malo bolje založenih pubih, kjer ponekod najdemo tudi zanimive zvarke pivovarne Buxton.

AVSTRIJA - Glede na to, da gre za našo sosedo, je avstrijskih piv pri nas razmeroma malo (če izvzamemo Bevoga). V supermarketih se dobi Gosser in Stiegl, medtem ko Dobro pivo pri Ščurku ponuja edini avstrijsko trapist pivovarno Stift Engelszell.

BELGIJA - Za belgijska piva velja podobno kot za angleška. Nekaj jih najdemo v supermarketih, malo več v pubih, zelo veliko pa v specializiranih trgovinah s pivom - v vsaki izmed njih pa kakšnega novega in drugačnega.

BOSNA IN HERCEGOVINA - Bosna in Hercegovina se šele dobro spoznava s craft pivom, zato ni presenečenje, da pri nas najdemo le njihov Sarajevski ležak - v Leclercu, ter nekaterih restavracijah z bosansko kuhinjo.

ČEŠKA - Še ena država, katere piva lahko najdemo v večini supermarketov, ter tudi v veliki večini pubov in barov. Kozel, Pilsner Urquell in Bernard danes najdemo že skoraj na vsakem koraku, vse večkrat pa srečamo tudi piva Klašter in Primator (slednjega najdemo v Leclercu in BeerShop v Ljubljani).

ČRNA GORA - V primeru, da si zaželite črnogorskega ležaka, morate stopiti le do najbližje trgovine Špar ali Mercator, kjer boste našli njihovo Nikšičko.

DANSKA - Izbira danskih piv pri nas je zelo zanimiva. Na eni strani lahko v vsaki trgovini dobite industrijska Tuborg in Carlsberg, na drugi strani pa specializirane trgovine (Pivoljub, Za Popen't Pivoteka, Pivarna, Hoppiness) ponujajo nekatere najbolj priznane znamke piv na svetu - Mikkeller, Amager in To Ol,

ESTONIJA - Tri verzije estonskih ležakov pivovarne A. Le Coq so ena redkih baltskih piv, ki se jih da dobiti pri nas. Na voljo so v Mercatorjevih in Šparovih supermarketih, ter v Leclercu. V koperskem Hoppinessu pa lahko najdete piva Pohjala, ki veljajo za najboljša tam.

FRANCIJA - Nekaj francoskih piv, tako ležakov kot tudi ale piv, bomo našli v Leclercu, kar v bistvu ni presenečenje. Enega ali dva pa se lahko najde tudi v trgovini Dobro pivo pri Ščurku.

GRČIJA - V trgovinah Lidl po Sloveniji imajo pogosto akcijo Grški Tedni, kjer lahko vsake toliko časa najdemo tudi kakšen grški ležak - bodisi svetli ali temni.

GRUZIJA - Skorajda neverjetno, toda pri nas, točneje v Ljubljani, se najde tudi gruzijsko pivo. V gruzijski restavraciji lahko namreč izbirate med avtohtonim svetlim in jantarnim ležakom.

HRVAŠKA - V nekaterih naših supermarketih (Mercator, Leclerc, Špar) boste našli dva sosednja industrialca - Ožujsko in Karlovačko. Za craft piva Visibaba in Zmajska Pivovara pa boste morali v eno od naslednjih trgovin - Pivarna. Birbox, Pivoljub, Dobro pivo pri Ščurku ali Za Popen't Pivoteka.

IRSKA - Skoraj vsaki malo boljši pub vam postreže tudi s slavnim Guinnessom, pogosto pa tudi s Kilkennyjem. Poleg tega, pa lahko pri nas najdemo še irska piva O'Hara's, in sicer na naslednjih lokacijah: Za Popen't Pivoteka, Pivoljub, Dobro pivo pri Ščurku ter Pivarna. Vse več pa je tudi lokalov, ki vam ta piva tudi postrežejo.

ITALIJA - Piva naših zahodnih sosedov so pri nas precej redka. V ljubljasnkem Pop's Place vam postrežejo s pivom pivovarne CRAK, medtem ko vam Pivo na Dom ponudi nekaj piv beneške pivovarne B.A.V.

KOSOVO - Zvarke kosovske butične pivovarne Sabaja lahko najdete v mariborski Pivarni (ki so bili tudi prvi, ki so jih pripeljali k nam), ter ljubljasnki trgovini Dobro pivo pri Ščurku.

LITVA - Piva pivovarne težko izgovorljivega imena Švyturys lahko od konca prejšnjega leta najdete v nekaj lokalih po Ljubljani in Kranju - Kartca, Franci na balanci, Cutty Sark, 200 Bar.

MADŽARSKA - Še ena izmed naših sosed, katerih piva je skoraj nemogoče najti pri nas... skoraj. Na srečo je tukaj Pivarna, kjer vam bodo ponudili nekaj zvarkov craft pivovarne Reketye.

NEMČIJA - Še ena država, ki je zelo dobro zastopana pri nas. Nemška piva, predvsem bavarska, najdemo v vseh večjih supermarketih, prav tako pa jih veliko stoji na policah trgovin s pivom, ter tudi v velikem številu lokalov, ki se lahko pohvalijo z dobro ponudbo piv. Poleg tradicionalnih nemških stilov, najdemo tudi modernejša craft piva (Camba, CREW Republic ,..)

NIZOZEMSKA - Heineken, Bavaria in malo kasneje tudi Grolsch, so bila ena prvih tujih piv, ki se jih je dalo najti po Sloveniji. In se jih še vedno. Zaradi nekega neznanega razloga Heineken po nekod še vedno velja za "top" pivo. Na srečo pa naše pivoteke ponujajo tudi prava nizozemska top piva - Emelisse, De Molen, Kaapse, La Trappe, Kees, 't IJ, in še kaj.

POLJSKA - Tudi polsjko pivo se dobi pri nas. Toda na žalost ne tisto najvišje kvalitete, ampak gre za nizkocenovne ležke, ki jih najdemo v trgovini Eurospin in slišijo na ime Bestbrau in Van Pur.

RUSIJA - Res da je največja država na svetu bolj znana po vodki, toda če se potrudimo lahko pri nas najdemo tudi rusko pivo. Kar solidno izbiro različnih ležakov nam namreč ponuja ruska trgovina Čeburaška v Ljubljani. 

SLOVAŠKA - Zelo zavidljiv izbor slovaških piv nam ponudi trgovina Pivo na Dom. Izbirate lahko med klasičnimi ležaki (Šariš, Zlazy Bažant, Steiger) ter zelo velikim številom piv (in stilov) iz butične pivovarne Kaltenecker. 

SRBIJA - Slovenski uvoznik za srbska piva Kabinet je poskrbel, da lahko v njih uživamo v velikemu številu lokalov povsod po državi, prav tako pa jih najdemo tudi v večini naših pivotek. No, da pa ne pozabimo omeniti, srbsko pivo Jelen pa se dobi tudi v večjih supermarketih. 

ŠPANIJA - Za nakup piv iz sončne Španije imamo dve možnosti. Nekaj (makro) svetlih ležakov najdemo v hipermarketu Leclerc, medtem ko v Pivoljubu najdemo zanimiva katalonska butična piva Espiga.

ŠVEDSKA - Skoraj neverjetno, toda v trgovinah Hofer lahko (zaenkrat še) najdete tudi nekaj različnih variant piv švedske butične pivovarne Oppigards. 

UKRAJINA - Če boste imeli res srečo, lahko kakšnega od ukrajinskih ležakov občasno zagledate tudi na policah ruske trgovine Čeburaška v Ljubljani.

AZIJA


FILIPINI - Ko si zaželite okusov Filipinov, no vsaj njihovih industrijskih ležakov, se odpravite v trgovino Kitajski vrt ali Asia Supermarket v BTC-ju. Tam boste namreč našli njihova najbolj znana San Miguel in Red Horse.

INDIJA - Ob kosilu si lahko indijsko pivo privoščite v indijski restavraciji Namaste, za domov si ga lahko pa vzamete v trgovini Kitajski vrt v Ljubljani.

INDONEZIJA - V ljubljanskem BTC-ju boste našli trgovino Asia Supermarket, v njej pa tudi indonezijski ležak Bintang.

JAPONSKA - Japonska piva je pri nas presenetljivo lahko najti. Nekaj njihovih ležakov najdete v Leclercu, še kakšnega več pa tudi v trgovinah Kitajski vrt in Svilna pot (Asahi, Kirin, Sapporo). Ob okusni hrani pa si jih lahko privoščite še v restavracijahTokyo piknik in Sushimama. Zanimiva riževa Hitachino piva pa dobite v trgovinah Beerightback v Novi Gorici in Fat Cat Pivoteka v Kopru.

JUŽNA KOREJA - Južnokorejski svetli ležak po imenu Hite lahko občasno najdete v azijski trgovini Kitajski vrt, ter Asia Supermarket.

KITAJSKA - V poplavi kitajskih restavracij po skoraj vseh večjih krajih Slovenije, res ni težko priti do kitajskega piva - po možnosti bo le-ta slišal na ime Tsingtao. Mogoče še kakšnega več pa najdete še v trgovini Kitajski vrt.

SINGAPUR - Svetli ležak po imenu Tiger je singapursko industrijsko pivo, ob enem pa tudi pivo iz najmanjše države na tem seznamu piv, ki se dobijo pri nas - na voljo v azijski trgovini Asia Supermarket.

TAJSKA - Tajska svetla ležaka Chang in Singha boste našli v trgovinah Kitajski vrt, Svilna pot in Thai Asia Shop, ter tajski restavraciji Da bu da (ponekod enega, drugje drugega, nekje pa mogoče kar oba).

VIETNAM - Vietnamsko pivo Saigon, svetli ležak, lahko pri nas najdete v trgovinah Kitajski vrt in Asia Supermarket.

AFRIKA


NIGERIJA - Edino afriško pivo, k ise ga dobi pri nas, najdete v trgovini Pivoljub. Gre za posebno verzijo irskega piva Guinness, ki je narejena v Nigeriji z dodatkom lokalnih sestavin.

SEVERNA AMERIKA


DOMINIKANSKA REPUBLIKA - Najpopularnejše pivo te karibske države sliši na ime Presidente. Gre za svetli ležak, jasno, ki ga pri nas najdete v afriški trgovini Petit Afrique v Ljubljani.

KANADA - Tudi nekaj iz dežele hokeja in javorjevega sirupa se najde pri nas. V kopru lahko v specializirani trgovini Hoppiness najdete kanadsko butično pivo znamke Hopfenstark. 

MEHIKA - Mehiška Corona je še eno pivo, ki ga pri nas res ni težko najti. Stoji na policah vseh večjih supermarketov, kot tudi na v hladilnikih nekaterih lokalov, kvaliteta pa je kakršna pač je. Z malo sreče pa boste v kakšni mehiški restavraciji poleg Corone našli še pivo Negra Modelo. 

ZDA  - Na srečo ameriške industrijske ležake danes ne vidimo več pogosto (razen občasna Bud in Miller). Lahko pa veliko lažje naletimo na butična piva, zahvaljujoč našim trgovinam s pivom - od "klasik" kot so npr. Sierra Nevada in Founders, pa vse do posebnežev kot so npr. Alesmith in The Lost Abbey (največ jih najdemo v Za Popen't Pivoteki in koprskem Hoppiness.

JUŽNA AMERIKA


ARGENTINA - Argentinska butična piva bomo pri nas zaman iskali, bomo pa zato v Leclercu našli njihovo najbolj znano pivo Quilmes.

BRAZILIJA - Kot nam je uspelo ugotoviti, se brazilsko pivo pri nas dobi le v avtentični brazilski restavraciji Rodizio do Brasil v Ljubljani - svetli ležak po imenu Brahma.

OCEANIJAAVSTRALIJA - Edino avstralsko pivo, ki se ga da dobiti pri nas je svetli ležak Foster's. Na voljo v Leclercu, čeprav tudi tam že bolj po redko.

Ni komentarjev:

Objavite komentar