ponedeljek, 27. junij 2016

4. Festival Mikropivovarjev - Koper, 24. in 25.6.2016


Zadnji junijski vikend, ki je sovpadel z državnim praznikom, je bil kot nalašč za izlet na morje in uživanje v soncu. Tudi za ljubitelje piva, kajti tam, na Obali, se je zopet nekaj dogajalo. Koper, natančneje Bar Cameral, je namreč gostil že 4. Festival Mikropivovarjev.

Kot je to že v navadi v zadnjih letih, se je na festivalu predstavilo zajetno število slovenskih varilcev piva, nekaj stojnic specializiranih trgovin s pivom, za dodatek pa so poskrbeli še pivovarji izza južne meje, San Servolo.
Na Gortanovem trgu so tako svoje zvarke predstavile nekatere izmed primorskih domačih, gostilnikih pivovarn, ki so ponujale svoje svetle in temne ležake. Srečali smo pivovarno San Nicolo, domačo pivovarno Emonec, ter tudi do neke mere novinca na slovenski sceni, Domačo Pivovarno Kotar iz Kozine.

Iz gorenjskega konca je na morje svojega ležaka prišel točit tudi Mammut. S svojimi specialci so bili na festivalu prisotni tudi iz pivovarne Laško, manjkala pa ni niti stojnica Odprte Pipce, na kateri so obiskovalci lahko dobili nekaj zvarkov pivovarn Rokovnjač in Mali Grad.
Svojo žejo smo lahko potešili tudi na stojnici naše prve butične pivovarne HumanFish, kjer so točili nekaj različic njihovih utekočinjenih idej. Družbo pri sosedih pa so jim delali fantje iz Bevoga, ki so poleg točilnih naprav s seboj prinesli tudi pločevinke z najnovejšim poletnim IPA zvarkom Freezbee.

Nekaj pivskih opcij domačega, slovenskega piva so dodali še na stojnici Varissh, za piko na i pa so poskrbeli še pri nepogrešljivem Tektoniku. Če pa to še ni bilo zadosti, se je pivo točilo tudi na stojnici pivovarne Maister in za konec še pri fantih iz gorenjskega Brew Revolta.

Tuje barve pa so na festivalu poleg San Servola zastopali še pri Pivoljubu z angleškimi zvarki, pri Pivotoču z belgijci, ter seveda pri Kabinet & Visibaba Slovenija s srbskimi pivi.

Da pa na festivalu ni samo teklo, ampak se je tudi peklo, so skrbeli pri Gorkem Čiliju, Srebrni Žlici in Gostilni pri Tinetu.

Končna misel!


Koprski Festival Mikropivovarjev, ki ga je kot vsa leta organiziral Bar Cameral, je še enkrat več dokazal, da res spada med enega bolj popularnih in pričakovanih festivalov piva pri nas. Že sama lokacija festivala, mesto Koper, pripomore k temu, saj ima morje še vedno nek poseben čar. Vreme se je ta vikend odločilo, da ne bo preveč kvarilo dogodka, tako da je sonce dva dni žgalo na vso moč in je posledično ohladitev s pivom še toliko bolj prijala. 

Organizatorji so se potrudili, da so na enem mestu poskušali zbrati čim več naših pivovarjev. Seveda smo kakšnega izmed njih kar precej pogrešali, toda veliko povpraševanje po določenih zvarkih terja tudi svoj davek - premalo piva preostane za razne festivale po državi. Vseeno pa se mi zdi, da se je na festivalu dalo najti za vsak okus nekaj. Mogoče je bilo res nekaj stojnic s preprostimi ležaki več, toda treba je poskrbeti tudi za tiste, ki se šele podajajo v svet mikropiva (tako za pivovarje kot tudi za obiskovalce). Pohvalo si zasluži tudi sam sistem plačevanja s kuponi, ter seveda degustacijski kozarci za tiste, ki si tega želijo, ter plastični kozarci za tiste, ki jim to ni pomembno.

Pivo, ki je na festivalu najbolj sedlo: Brew Revolt Pale Ale

Festival Mikropivovajev na Obali ima definitivno nek svoj poseben čar, tako da se brez dvoma vrnemo spet naslednje leto. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar