ponedeljek, 13. junij 2016

Ljubljanski Festival Piva - Ljubljana, 10. in 11.6.2016


Pretekli junijski vikend je bil pri ljubiteljih piva rezerviran za Ljubljanski Festival Piva - na sporedu je bila namreč že kar peta izvedba tega dogodka. Tokrat se je dogajanje preselilo pred Areno Stožice, medtem ko je bilo vreme ljubiteljem piva naklonjeno samo prvi dan, ko se je na srečo tudi PivoMan odločil za obisk.

Organizatorji so nam obljubili zajetno število whiskyjev in še bolj konkretno število pivskih zvarkov, kar je bilo za nas še blj pomembno. Predstavilo se je kar nekaj že starih znancev na naši pivovarski sceni, kot so na primer Vizir, Reservoir Dogs, HumanFish in B&B. V veliki večini so nam ti pivovarji ponudili najboljše kar imajo, pri Vizirju pa so nam postregli tudi z nekaj novostmi, o katerih je bilo že govora - Mr. Pride Pale Ale, Maximus Imperial IPA in Midnight BIPA.
Tudi nekatere malo mlajše pivovarne so na festivalu točile svoje zvarke, med njimi Tektonik, Varissh in Hospbrew. Novosti smo našli na stojnici pivovarne Tektonik, kjer sta se točila dva nova zvarka iz omejene serije Odprta Liga (IPA in APA), medtem ko je Hopsbrew pripravil zvarek po imenu Tropical Wheat - super aromatično pšenično pivo.

Na festivalu pa se je predstavila tudi popolnoma nova pivovarna pri nas, Lobik Brewery, ki nam je ponudila četverico svojih zvarkov, zaenkrat še bolj eksperimentalne sorte. Med njimi pa je brez dvoma največ zanimanja in odobravanja požel ale z bezgom, čeprav so bili tudi ostali trije zanimivi vsak na svoj način.
Pivovarjem so se pridružili še nekateri uvozniki piva pri nas, ter tudi specializirane trgovine za pivo. Tako so svoje stojnice s različnimi zvarki napolnili pri mariborski Pivarni (Zmajska Pivovara, Maister Brewery) in ljubljanskem Craft Pivu. Za belgijski pridih na festivalu pa so poskrbeli še pri Buteljki Piva in Pivotoč, nekaj češkega pa so dodali še pri Primatorju.

Organizator je tudi lepo poskrbel za način plačevanja z žetoni, kot tudi za primerne kozarce za pivo, kar je na festivalih skorajda že nuja - nihče ne želi dobrega piva več piti iz plastike. Pivovarji, uvozniki in trgovine so poskrbeli, da nismo bili žejni, medtem ko sta Lars&Sven poskrbela še za najbolj lačne. Seveda pa so se obiskovalci lahko udeležili tudi nekaterih spremljevalnih "delavnic" - vodeni ogled festivala, predstavitev društva domačih pivovarjev in še kaj.
Na koncu pa še končna misel!

Vsak festival piva, kjer lahko najdemo okrog 100 različnih vrst piva in kjer nam slovenski pivovarji ponudijo okoli 10 novosti, je že po definiciji dober festival. Toda treba je reči, da smo na festivalu v prestolnici vseeno pogrešali še kakšnega slovenskega pivovarja več in še malo večjo raznolikost. Prav tako tudi lokacija mogoče ni najbolj idealna. Svoje pa je dodalo tudi neprijazno vreme, ki je bilo razlog za manjše število obiskovalcev. 

Mogoče smo zaradi velikega števila festivalov pri nas postali že malo preveč zahtevni in od festivalov, ki so pri nas tlakovali pot do takega dogajanja, pričakujemo celo malo preveč. Toda LJFP je na nek način že prerasel sceno manjših, craft festivalov piva, zato so tudi pričakovanja večja. Kakorkoli že, v vsakem primeru se naslednje leto zopet vrnemo na LJFP.

Še nekaj o najbolj všečnih zvarkih festivala. Večino tega kar smo poskusili je bilo na nek način prijetno in zanimivo. Toda vseeno bi izmed vseh izpostavili tri zvarke - Tektonikova OL-1 (s svojim zanimivim "twistom" na uveljavljene IPA zvarke), Lobikov bezgov ale (ker imamo pač rabi bezeg in tega še nismo našli), ter Tropical Wheat iz pivovarne Hopsbrew (zaradi svoje super-neverjetno-prijetne-in-sploh-odlične arome).

Ni komentarjev:

Objavite komentar