nedelja, 31. december 2017

Najboljše v 2017

Na čisto zadnji dan pivovarsko zelo burnega leta pa se spodobi, da izpostavimo tudi najboljše med najboljšimi po različnih kategorijah. Torej, kdo in kaj je najbolj zaznamovalo leto 2017.

Naj pivo leta


Daleč najtežji izbor, toda ta super sadni zavrek izpod rok mojstra mlade pivovarne nam je ostal v spominu kot nekaj najboljšega, kar nam je uspelo letos (večkrat poskusiti).

Zmagovalec: Hopsbrew Juicy IPA

Naj pivovarna leta


Še en težek izbor, predvsem zaradi velikega števila novih pivovarjev in konkretnega dela in napredka starih pivovarjev. Toda zaradi kar nekaj odličnih piv in tudi zaradi dejstva, da so postali največji butični pivovarji na slovenskem, gre nagrada na goriški konec.

Zmagovalec: Reservoir Dogs Brewery

Naj novinec leta


Letos se je na sceni pojavilo dobrih 20 novih pivovarn, med katerimi se jih je kar nekaj zelo dobro izkazalo že v prvem letu. Konkretno število novih piv, prisotnost na dogodkih in predvsem doprinos nečesa novega na sceno pa pomeni da so zmagovalci res nori.

Zmagovalec: Crazy Duck Brewery

Naj festival leta


Tudi letos smo bili lahko ljubitelji piva gosti na številnih festivalih po vseh koncih naše dežele. Pojavilo se je nekaj novih dogodkov, medtem ko so nekateri stari znanci še nadgradili svoje pretekle dogodke. Zmagovalni festival se je izkazal v organizaciji, ponudnikih in splošnem vzdušju. In takih pohval so že vajeni.

Zmagovalec: Makro Beer Fest Maribor

Naj dogodek leta


Ker pa se med dogodki ni izkazal le štajerski festival, je treba resnično izpostaviti tudi naslednji dogodek. Veliko število domačih pivovarjev, drugačen koncept sodelovanja in poskušanja, ogromno novih piv, organizacija na vrhuncu (kljub neprijaznemu vremenu) in eden naj žurov v lanskem letu.

Zmagovalec: Pivomanija

Naj presenečenje leta


Kot strela iz jasnega je priletela novica, da se je na dolenjskem koncu odprla nova pivovarna, ki se je predstavila s tremi pivo. Nato so zavrili še tri, pa še enega posebnega za povrhu. Za dober teden pa so tudi postali največja slovenska kraft pivovarna. Kaj nas šele čaka, ko pridobijo nekaj kilometrine?!

Zmagovalec: Pivovarna Ressel

Naj trgovina leta


Pivovarji zvarijo, ljubitelji ga spijemo. Vmesni člen pa največkrat predstavlaj dober beer shop. In v tem letu se je daleč najbolj izkazal naslednji, ki je svojo ponudbo domačih in tujih piv redno nadgrajeval. Pravijo, da je v redu.

Zmagovalec: Že v redu, Primož

Naj pub leta


Vedno več slovenskih pubov, barov in gostiln po celi deželi v svojo ponudbo dodaja kraft pivo. Toda, en gospod pri tem delu še vedno najbolj izstopa. Že nekaj let je temu tako, če pa bodo z delom še naprej nadaljevali s takim zagonom in zanimanjem, se to še nekaj časa ne bo spremenilo.

Zmagovalec: Sir William's Pub

Naj stil leta


Letos se je na domači sceni pojavilo kar nekaj piv, ki so prvič predstavila ta stil piva na domačih tleh. Največkrat pa smo ljubitelji piva vseeno slišali naslednji dve besedi in imeli tudi priložnost popiti dva zanimiva stila, ki sta si kar precej drugačna - eden precej saden, drugi pa bolj kislega značaja.

Zmagovalca: NEIPA in gose

Naj sodelovanje leta


Nekateri domači pivovarji so se letos še izdatneje potrudili in zvarili pivo skupaj s še kakšno drugo domačo ali tujo pivovarno. Nastalo je več zanimivih kolaboracij, a med vsemi nam je v spominu ostal en res poreden zavrek.

Zmagovalec: Lobik 3 Bad Bears (+ Hillstown, Severna Irska)

Naj trend leta


Letos se je v domačem pivovarstvu pojavilo kaj nekaj trendov, tako med stili, kot dodajanjem sadja v pivo, kot tudi še nečesa drugega. A trend, kateremu je že sledilo nekaj pivovarn, še nekaj pa jih bo najbrž kmalu, je naslednji.

Zmagovalec: Kraft pivo v pločevinkah

Naj okus leta


Tekom celotnega leta smo bili ljubitelji priča številnim zanimivim okusom - od grenkih IPA zvarkov, preko sadno obarvanih poslastic in praženih stoutov, do gose piv s slanim značajem. A zmagovalec med okusi letos prihaja iz drugih vrst.

Zmagovalec: kisla piva

2 komentarja:

  1. Dogsi butični? Resno? Butični?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hja, res ne vem kaj naj bi bilo v tej besedni zvezi narobe - ja Reservoir Dogs so butični pivovarji. Dejsto, seveda pa to ne pomeni, da morajo biti vsem tudi všeč.

      Izbriši