petek, 26. oktober 2018

Pelicon/Sleeping Village Brewing Blaž Kveik


Ime: Blaž Kveik
Pivovarna: Pivovarna Pelicon, Ajdovščina

Stil piva: Kmečki ale

Vsebnost alkohola: 5%
Na voljo: točeno - steklenica


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kveik v svojem izvornem norveškem jeziku poimenuje eno izmed štirih glavnih sestavin v pivu - kvas. Ni pa to čisto navaden kvas, ampak gre v tem primeru za kvas, ki se je predajal iz generacije v generacijo in tako ustvarjal karakterni ale norveških kmečkih pivovarn. In ne, pri kveiku ne gre za stil piva (ne gre ga enačiti z vzhodno slovanskimi kvas zvarki). In kdo je potem Blaž? Preprosto, gre za Peliconov zvarek s kveik kvasom.

Pivo, ki je nastalo v sodelovanju z norveško pivovarno Sleeping Village Brewing, je kar precej motnega in bledega zlato-rumenega izgleda, zakrije pa ga srednje velika puhasta glava bele barve, ki ne moremo reči, da je ravno obstojna. V aromi se preletajo kruhaste note sladu z nežnimi in prijetnimi kiselkastimi toni, ki povlečejo proti limonastemu dihu. Okus sledi temu značaju, nekaj blage sladkobe v začetku z nežnimi pokisanimi notami, limonastim karakterjem in rahlo poprastim finišom.

Norveško-slovenska naveza je tako proizvedla solidno okusno in zelo lepo osvežilno pivo, ki je s srednje polnim telesom in solidno vsebnostjo mehurčkov tudi zelo lepo in lahko pitno.




    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Sorodni in podobni zvarki:
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Moje mnenje: 3,4 / 5 → povsem lahkotno pitno, nežnejšega in ne preveč izstopajočega karakterja, ki pa s svojim limonasto-kiselkastim značajem zelo lepo osveži
    (IZGLED: 3/5 - AROMA: 7/10 - OKUS: 7/10 - TELO: 4/5 - KONČNI VTIS: 13/20)

    ***Moje mnenje ne odraža same kvalitete izdelave piva, ampak le všečnost glede na osebne preference v pivu!!!***

    Ni komentarjev:

    Objavite komentar