četrtek, 11. april 2019

22Brewing Spider Branch


Ime: Spider Branch
Pivovarna: 22Brewing, Koper

Stil piva: Sahti

Vsebnost alkohola: 6,77%
Na voljo: točeno



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

V primorski nomadski pivovarni 22Brewing so se pred kratkim lotili pri nas še nevidenega stila piva po imenu sahti. Gre za starodavni finski tradicionalni stil piva, ki naj bi bil celo eden najstarejših stilov piva. Tradicionalno je varjen z mešanico različnih žit (ječmen, rž in oves), dodajo mu brinove jagode kot priloga ali namesto hmelja, poleg tega ga pa še filtrirajo skozi brinove vejice, da se dobi tisti res pravi sahti značaj.

Spider Branch, ali prvi slovenski sahti, je konkretno motne jantarne barve, pokriva pa ga še večja rumenkasto-bela glava, ki kar traja. Aroma je izjemno zadržana in sramežljiva, saj nam ponudi le rahel sladni značaj z nekaj notami kruha (in kvasa), v celoti gledano pa aroma precej spominja na pivo, ki je kar dolgo stalo v kozarcu (rahlo postano). Okus se pokaže s kar pošteno sladkobo, precej žitnega značaja, spremlja pa jo še dokaj izrazita prisotnost začimb, medtem ko v finišu zopet pivo prevzame sladek karakter.

Slovenski sahti je srednje lahkega telesa in kar konkretno sladkega okusa in brez občutne grenkobe, kar zna biti po godu nekaterim ljubiteljem, drugim pa kar malo preveč. Prav tako je vsaj v tej začetni verziji (da se ljudje privadijo nečesa novega) precej manj pričakovanih začinjenih lastnosti, oziroma ne pridejo do izraza ob tej sladkobi. Definitivno pa gre za nekaj drugačnega, vrednega, da se mu da priložnost.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moje mnenje: 2,5 / 5 → za moj okus kar precej presladek in preveč žitast - bi si želel, da bi bolj izstopale tiste pričakovane (tradicionalne) začinjene in rahlo trpke lastnosti - mogoče v naslednji, konkretnejši verziji; ni v mojem stilu (sploh), ampak pohvala za poskus zvariti nekaj (pri nas) novega
(IZGLED: 4/5 - AROMA: 6/10 - OKUS: 4/10 - TELO: 3/5 - KONČNI VTIS: 8/20)

***Moje mnenje ne odraža same kvalitete izdelave piva, ampak le všečnost glede na osebne preference v pivu!!!*** 

**Vsak pivopivec ima na srečo svoj okus, tako seveda ni nujno, da se naši okusi ujemajo. V vsakem primeru pa lahko svojo izkušnjo s tem pivom prosto delite med komentarji.**

Ni komentarjev:

Objavite komentar