sreda, 8. maj 2019

Laško IPA


Ime: IPA
Pivovarna: Pivovarna Laško, Laško

Stil piva: IPA

Vsebnost alkohola: 5,2%
Na voljo: steklenica - pločevinka



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tudi pri našem največjem pivovarju se zavedajo, da je potrebno slediti trendom v pivovarstvu - in tako je nastal tudi ta Laško IPA. Sicer so podobno pivo v pivovarni varili že v začetku 20. stoletja, sedaj pa se vrača kot pivo trenutno še vedno izjemno popularnega stila - India Pale Ale.

Laški IPA je le rahlo motnikavo pivo zlate barve, na vrhu kozarca pa se za kar lep čas usede manjša bela puhasta glava. V aromi se pokaže značilen IPA karakter s prijetnimi sadnimi hmeljnimi notami sladko-citrusnega značaja. Le-te pa precej hitro tudi  pobegnejo in pustijo do diha še blagemu piškotnemu sladnemu značaju. V prvem požirku bomo najprej okusili sadno sladkobo, ki jo dopolni izredno zadržana travnata grenkoba, ki nato še malenkost postane v pookusu.

Laško IPA je pivo lahkotnejšega telesa in zelo preprostega značaja. Sicer s svojimi lastnostmi nekoliko le namiguje na prepoznavni IPA karakter, toda predvsem v okusu deluje le kot malo bolj zahmeljen ležak. To bo bolj IPA za širšo množico, ki bodo morda ravno zaradi tega kasneje posegli tudi po kakšnih bolj karakternih IPA zvarkih.




  • trgovine Mercator (po Sloveniji)
  • trgovine Špar (po Sloveniji)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sorodni in podobni zvarki:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Moje mnenje: 2,7 / 5 → pivo ni slabo, toda ni ravno tisti pravi IPA, kot si ljubitelji tega stila želimo - je bolj ležakastega značaja; je pa dobra lastnost tega piva, da bodo po njem posegli tudi tisti, ki drugače ne bi poskusili IPA piv - za nekatere se bo zgodba tu končala, nekateri se bodo vrnili nazaj na preizkušene klasike, nekateri pa si bodo zaželeli tudi bolj izrazitih okusov in tako zašli v drug svet piv - zmaga za vse
(IZGLED: 3/5 - AROMA: 6/10 - OKUS: 5/10 - TELO: 3/5 - KONČNI VTIS: 10/20)

***Moje mnenje ne odraža same kvalitete izdelave piva, ampak le všečnost glede na osebne preference v pivu!!!*** 

**Vsak pivopivec ima na srečo svoj okus, tako seveda ni nujno, da se naši okusi ujemajo. V vsakem primeru pa lahko svojo izkušnjo s tem pivom prosto delite med komentarji.**

3 komentarji:

  1. Hej,

    Dober opis in razlaga :) Strinjam se da ni ravno najbolj tipična IPA, ampak ni slab tud ne. Samo za tvojo informacijo, tudi v Tušu ga majo v prodaji (celo s popustom 14%) [https://www.letakonosa.si/tus/akcijski-letak-od-srede-05-06-2019/?page=2] :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Zakaj v Sloveniji ni mogoče kupiti Laško IPA v steklenici, na Hrvaškem v Splitu ga imajo v vsaki trgovini?

    0

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ga je možno dobiti, sicer je precej redek, ampak v Leclercu ga recimo imajo (so imeli)

      Izbriši