ponedeljek, 11. julij 2016

Grem Domov v Novo mesto - 9.7.2016


Po koncu izpitnega obdobja, se skupina dolenjskih študentov že tradicionalno peš odpravlja iz Kopra, Maribora in Ljubljane nazaj v domače kraje - Grem Domov v Novo mesto. Prav tako tradicionalno se pohod zaključi na novomeškem Glavnem trgu z žurom in koncerti, letos je bil glavni Magnifico, sedaj že drugo leto zapored pa tudi s Festivalom Craft Piva. 

Na festivalu je največ pozornosti obiskovalcev, tako naključnih kot tudi ljubiteljev piva, požela najnovejša pridobitev na našem pivskem trgu. Iz Kranja se je pripeljal Tankr Craftmobil - kombi stare dobre znamke IMV, preobražen in preurejen, da sedaj služi točenju butičnega piva. Na pipicah pa so se znašle nekatere domače in tudi kakšna uvožena dobrota.
Svoje zvarke sta na festivalu ponujali tudi dve naši butični pivovarni. In sicer so pri Brew Revoltu točili njihov že dodobra uveljavljen in preizkušen Pale Ale, s sabo pa so imeli tudi novo poslastico - super pitno Smooth IPO. Njihov sosed je bil Maister, ki nam je ponujal svoje fante - Generala (IPA), Vego (APA), Rusjana (IPA) in tudi že malce bolj uležanega Noordunga (porter), ki je zelo pridobil na kavni kvaliteti. 

Zvarke pivovarn Mali Grad in Rokovnjač so točili na stojnici Odprta Pipca, medtem ko so za nekaj belgijskih zvarkov, kot je že v navadi, poskrbeli pri Beer Yardu. Manjkala pa ni niti mariborska trgovina s pivom Pivarna, kjer so točili nekaj domačega in nekaj uvoženega.

Svoje pivo Komunajzer, IPA in APA, pa so lokalnemu občinstvu ponujali tudi pri ponudniku burgerjev, Utrgani Svinji, ki je v zadnjem času postala že kar nepogrešljivi član na dogodkih v Novem mestu. Vsekakor pohvale vredno, še posebej njihova IPA Tito.

Še misel za na konec!

Vsekakor pozdravljamo idejo, da se tudi v Novem mestu dogaja nekaj na sceni butičnega piva - tako v zvezi s festivalskim dogajanjem, kot tudi z varjenjem piva. Dejstvo je, da je tudi na dolenjskem koncu kar nekaj dobrega piva željnih pivoljubcev, ki s(m)o kar čakali, da pride spet do tega dogodka. Brez dvoma dobra popestritev na dolenjski pivosceni.

Ponudnikov hmeljnega napitka sicer ni bilo ravno na pretek, ampak glede na to, da se scena tukaj šele dobro razvija,  je lahko vsak našel nekaj, kar mu je bilo všeč - tudi tisti bolj zahtevni pivci. Mogoče gre ena manjša kritika organizatorjem, ki so stojnice s pivom postavili stran od glavnega dogajanja pod odrom. Rezultat je bil, da si je kraft pivo privoščil marsikateri naključni obiskovalec manj, kot bi bilo v primeru boljše postavitve. Vsekakor pa upam, da se ta tradicija Festivala Craft Piva na dogodku Grem Domov v Novo mesto ponovi tudi naslednje leto.

Ni komentarjev:

Objavite komentar