torek, 19. julij 2016

V Lidl po pivo - in to craft

V zadnjem času se pivska mrzlica pri nas resnično širi na vse konce in kraje. In ne samo med zagriženimi pivoljubci, ampak tudi med širšo publiko. Domače craft pivo ne ponujajo več samo specializirane pivoteke, temveč se jih dobi tudi že v nekaterih supermarketih.

Temu navdušenju nad craft pivom so se tako pridružili tudi v trgovinah Lidl. V tem tednu boste na njihovih policah lahko vsi dobrega piva že(l)jni nakupovalci zagledali nekaj okusnih zvarkov slovenskih mikropivovarn (klik na Lidl). Toda še preden so piva postavili na police, so potrebovali nekoga, ki bo ta piva preizkusil - seveda se je PivoMan z navdušenjem javil za to težko in naporno nalogo.

Tektonik Kraft Pivovarna


Strogo resna pivovarna Tektonik je s svojim odprtjem v drugi polovici lanskega leta postala prva prava ljubljanska mikropivovarna in takojšnji hit. Med njihove najbolj prepoznavne zvarke spadajo spodnji štirje fantje, ki jih boste našli tudi v trgovinah Lidl. 

IGGY (IPA; 6,5% alk.)

Konkretna in okusna moderna klasika.


IPA je trenutno najbolj popularen in proizveden stil craft piva pri nas. S svojo prijetno in lahko zaznavno aromo jantarni Iggy sledi ameriški izvedbi tega stila, v njem pa prednjači vonj sladkega sadja z ozadjem borovcev. Okus se napove z nekoliko sladkim sadnim začetkom, za priokus angleškosti v tem zvarku pa poskrbi biskvitni značaj. Za ravnovesje na koncu poskrbi še konkretna hmeljna grenkoba s suhim zaključkom, ter trajajoč pookus.

WAYNE (angleški pale ale; 5% alk.)

Iggyjev nežnejši brat, a vseeno poln okusa.


Wayne je lahkotnejši zvarek jantarne barve v angleškem stilu in obenem nekoliko šibkejša različica prej omenjenega Iggyja. Zaznamuje ga dokaj izrazita travnata aroma, ki se razvije iz nežnejših sadnih not agrumov in tropskega sadja. Tudi v okusu se občuti travniški značaj, ki ga dopolni še blaga začetna sladkoba in zmerna hmeljna grenkoba na koncu. Celoto pa zaokroži še nežen, a trajajoč pookus. 

NELSON (črna IPA; 5,9% alk.)

Dva različna značaja združena v eno.


Nelson je temen in svilnat hibridni zvarek, ki ponuja najboljše kar premore klasična IPA z dodatkom značilnosti temnega stouta. Zelo prijetne arome sladkega tropskega sadja prevladujejo, v ozadju pa se skriva še blag pridih čokolade. Konkretna grenkoba, značilna za stil IPA, je občutna od samega začetka do konca, za dodatek pa poskrbi blag sadni priokus in nežen praženi značaj v zaključku.

HERCULE (witbier; 4,8% alk.)

Več kot primerno za spopadanje z vročino.


Hercule je lahkotno, sveže pšenično pivo belgijskega značaja, ki mu poseben čar tako v aromi kot tudi v okusu nudi dodatek koriandra in lupine pomaranče. V aromi tega motnega, oranžno obarvanega piva sicer prevladujejo sadni toni agrumov, medtem ko v okusu prednjači zmerno začinjeni občutek. Piko na i pa Herculu doda še prijetno nežen pikantni občutek črnega popra čisto na koncu. Vsekakor pivo primerno za spopadanje s poletno vročino.  


Pivovarna Hopsbrew


Za pivovarno Hopsbrew, ki se nahaja v Domžalah, stojita ruska varilca, ki sta pred leti Slovenijo vzela za svoj dom. V dokaj kratkem času svojega delovanja sta zvarila že veliko število različnih stilov piva, med glavne proizvode pa spadajo spodnji trije zvarki, ki se nahajajo tudi na policah Lidla.

PALE ALE (4,8% alk.)

Sveže, osvežilno in simpatično okusno.

Oranžno-jantarni Pale Ale s snežno belo glavo je izjemno pitno pivo srednje polnega telesa s tistim pravim svežim občutkom. Zgleduje se po ameriškem stilu varjenja (APA), ki se kaže že v aromi z blagimi vonji agrumov in nekaj travnatega dodatka. V okusu se izkaže srednja hmeljna grenkoba, oporo pa ji nudi blaga sladna hrbtenica. Za popestritev poskrbi še rahlo limonasti priokus, grenkoba pa v pookusu postane še kar nekaj časa.

IPA (6% alk.)

Prava mala hmeljna bombica.


Tudi IPA pivovarne Hopsbrew se spogleduje z ameriškim značajem tega stila. Gre pa za konkreten hmeljni zvarek, ki bo povsem po meri ljubiteljem grenkobnega značaja. Zvarek sicer napovejo dokaj izrazite in sladke sadne arome, ki jih kasneje prekrijejo note trave in borovcev. Preden bomo lahko okusili vso hmeljno moč, pa nas bo ta zvarek zaposlil še s prijetnimi sladkimi priokusi tropskega sadja. Konkretna grenkoba sledi zelo kmalu, nadaljuje pa še se v dolgo trajajoč pookus.

PORTER (6% alk.)

Zvarek, ki nas bo pogrel v hladnih nočeh. 


Temni in kremasto svilnati Porter pivovarne Hopsbrew ima kljub ne pretirani stopnji alkohola precej močan značaj, poleg tega pa tudi polno telo. Odlikuje ga dokaj kompleksna aroma v kateri se mešajo pražene note in kava, kasneje pa še čokolada, suho sadje in blažji pridih viskija. Tudi v okusu nas spremlja nežno praženi občutek sladu z dodatkom sladkobe čokolade, na koncu pa se pridruži še blaga hmeljna grenkoba in topel alkoholni občutek.


Pivovarna Vizir


Belokranjska pivovarna Vizir spada med naše craft pivovarne z daljšo tradicijo. Poznana je tudi po eksperimentiranju s sestavinami saj sta v tem obdobju pivovarja zvarila že kar veliko število različnih stilov. Nekaj klasik boste našli tudi v Lidlovih trgovinah.

GRINGO (IPA; 6% alk.)

 Divji hmeljni žrebec za ljubitelje IPA stila.


Gringo nam že s svojim imenom pove, da se tudi on zgleduje po ameriških aromatičnih verzijah tega stila piva. Gre za sveže in lahkotno pivo, katerega glavna atributa sta super aroma in bogat grenkobni značaj. Ta jantarni zvarek napovedo prijetni agrumi z ozadjem borovcev in blage karamele, medtem ko v okusu od samega začetka kraljuje konkretna hmeljna grenkoba, ki nam svoje sledi na jeziku pusti še kar nekaj časa.

MR. PRIDE (APA; 4,7% alk.)

Za vsakodnevno spopadanje s poletno vročino. 


Žarečo jantarni Mr. Pride je osvežujoče poletno pivo rahlo bolj polnega telesa, kot smo navajeni. Postavi se s svojo prijetno sadno aromo agrumov, limone in sladkih sadežev. V okusu najprej spoznamo nežno sladkobo, ki jo kasneje dopolni in lepo uravnovesi še srednje prisotna hmeljna grenkoba, ki se nadaljuje še v nežen in kratek pookus.

MAXIMUS (dvojna IPA; 9% alk.)

Močan in neusmiljen - ni za občutljive.


Maximus je konkretno močno pivo polnega telesa z bogato aromo in okusom - torej dvojna IPA za dvojni užitek. Intenzivna aroma se predstavi s sladnimi toni piškotov in kruha, medtem ko v ozadju čaka še hmeljni pridih ter nekaj vonja, ki takoj spomni na viski. V okusu začetek zaznamuje sladkoba sladu, za konec pa se pridruži še srednja grenkoba. Vse skupaj pa spremlja sicer lepo zakrit, a vseeno prijetno topel občutek alkohola.


Ni komentarjev:

Objavite komentar